Reactie Wouter Beke: "Dat is absoluut een uitspraak uit het verleden"

16 juni 2016
Fernand Huts, de CEO van Katoen Natie, deed in Trends een opvallende uitspraak. Mannen zouden tegenwoordig namelijk minder ondernemend zijn en de oorzaak daarvoor is volgens hem te vinden bij de moderne vrouw. Die zou veeleisender zijn geworden en daardoor minder ruimte laten aan haar man om te ondernemen. Wouter Beke vertelde aan Xavier Taveirne dat hij het daar absoluut niet mee eens is.

"Ik zie veel vrouwen rondom mij die ondernemen en zelf een carrière uitbouwen. Ik zie ook mannen in mijn generatie die een stapje achteruit zetten om meer tijd te maken voor hun gezin. Zo zit de samenleving vandaag in elkaar," zegt Beke.

"Welke boodschap wil Huts daar vandaag eigenlijk mee geven? Dat mensen die de combinatie maken slechte ondernemers zijn? Dat vrouwelijke ondernemers, minderwaardige ondernemers zijn?"

 

"Ik vind dat we wegmoeten van verhalen waarbij we op basis van geslacht, kleur, handicap, geaardheid een beoordeling maken. Het gaat over wat mensen kunnen," vindt Beke.

Het zou best kunnen dat Fernand Huts niet de enige ondernemer is die zo denkt over vrouwen. Wouter Beke ziet gelukkig veel mensen die net het omgekeerde denken én doen.

Ik zie veel vrouwelijke ondernemers die succesvol zijn en die er in slagen om dat te combineren met een gezinsleven.

"De een kan het ondernemerschap combineren met het uitbouwen van een mooie kunstcollectie, de ander kan het combineren met een goed gezinsleven. Daar is niks mis mee. Het geeft mensen net veel kracht en energie."

Radio 1 Select