"Ik vind het jammer hoe onze maatschappij zo auto-minded is"

12 mei 2017
Waarom horen we op de radio enkel verkeersberichten die zich focussen op de auto? Riet De Meutter vraagt het zich af in de Minuut bij Hautekiet:

Wind mee of wind tegen, iedere dag rijd ik met de fiets van Brussel naar Vilvoorde en terug. Mijn fietstochtje is meteen ook mijn dagelijkse portie actualiteit. Maar welke radiozender ik ook kies, ik ontsnap helaas niet aan eindeloos lange verkeersberichten, die vaak beginnen met wereldschokkende zinnen als: ‘We staan weer massaal stil vandaag’. WE staan stil? Correctie: ik niet!

Terwijl automobilisten zich vastrijden in tunnels, op autostrades en sluipwegen zoef ik zorgeloos door de Vilvoordse industrie. Dat is niet bepaald idyllisch maar het gaat tenminste vooruit! Ik vind het jammer hoe onze maatschappij zo auto-minded is, alsof iedereen zich 's morgens massaal zit te vervelen in de file.

Beste verkeersdeskundigen en nieuwsredacties, door automobilisten een voorkeursbehandeling te geven in jullie berichtgeving, wekken jullie de indruk dat het normaal is om de auto te nemen. Wat met alle mensen die zich dagelijks verplaatsen met de fiets, de trein, de bus, de metro, of te voet? Laat hen ons ook eens weten welke fietspaden onderbroken zijn, welke treinen zijn afgeschaft, of in welke richting de wind mee zit en in welke richting niet.

Radio 1 Select