“Ik vind het nog steeds raar dat ik een rolmodel ben”

6 februari 2018
De film Patser is nog maar net uit, of Nora Gharib is al bezig met haar volgende project. Binnenkort verschijnt haar eerste boek, Heavy Sh!T. Het is een boek met vragen en antwoorden, voor en door jongeren. Alweer een voorbeeldfunctie dus voor Nora. Een rol die haar op het lijf geschreven is, maar waar ze niet bewust voor gekozen heeft.

In samenwerking met Tagmag, nieuwssite en community voor jongeren, brengt Nora Gharib Heavy Sh!T uit. De titel verklapt al dat het over erg beladen onderwerpen gaat. Er wordt gesproken over allerlei taboes zoals homoseksualiteit, transgenders, zelfmoord, studies, werk, ouders die scheiden, terrorisme, …

Rolmodel

“Wanneer ze me vragen om mee te werken aan een campagne waar ik zelf achtersta, dan doe ik dat met plezier,” zegt Nora. Toch vindt ze het nog steeds raar dat ze als rolmodel gezien wordt. Het is iets waar ze zelf nooit voor gekozen heeft. “Veel dingen doe ik zonder erbij na te denken,” zegt Nora. Vaak knopen mensen een gesprek met haar aan op straat en uiten ze hun bewondering. “Op zo’n momenten besef ik wat ik beteken voor mensen,” zegt ze. Dat geeft best een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik besefte niet wat ik betekende voor andere mensen.

Nora is altijd al een zelfstandig type geweest. Op haar zestiende leerde ze haar man kennen en op achttiende is ze alleen gaan wonen. Op die jonge leeftijd was ze al zeker van haar stuk en wist ze al dat ze veel dingen wilde gaan doen. “En ik heb het ook allemaal gedaan”, besluit ze.