Eva De Roo: "Voel me in geboortedorp 's avonds minder veilig dan in Brussel"

26 april 2017
Eva De Roo keek met veel plezier naar de Canvasreeks 'LeFtO in Transit'. Omdat dj LeFtO een StuBru-collega en een stadsgenoot is , maar ook omdat hij een positief beeld van Brussel en de lokale hiphopscène toont.

Eva woont nu een vijftal jaar in Brussel en ze voelt dat het meer en meer 'haar stad' begint te worden. Net als de hiphoppers uit 'LeFtO in transit' wil ze die fierheid op de stad ook uitdragen. Brusselaars zijn débrouilleurs, met weinig middelen doen ze fantastische dingen. 

Veel mensen lijken de stad niet te stappen, vindt Eva. "Als ik bijvoorbeeld mijn vrienden in Antwerpen bezoek en ik neem dan om tien uur 's avonds de trein terug, zeggen ze: 'Wat!? Ga jij nu nog op je eentje naar Brussel?' En dan zeg ik hen dat ik me in Brussel 's avonds veiliger voel dan in mijn geboortedorp Reet. Want daar doen ze om acht uur al de rolluiken naar beneden en blijft iedereen binnen. Als je dan van het café naar huis fietst ben je helemaal helemaal alleen, terwijl in Brussel er om elf uur 's avonds zelfs nog kinderen op straat lopen."

Eva kan zich ook boos maken op Brussel. Omwille van de vele gemiste kansen, als het om stadplanning gaat, bijvoorbeeld, of om groen in de stad, of fietsvriendelijkheid. Er wordt wel af en toe iets ondernomen, maar vaak is het al te laat. Ze eindigde haar Brusselse verhaal toch hoopvol, met muziek: 'Bruxelles arrive' van Roméo Elvis, een van de nieuwe talenten uit de Brusselse hiphopscene, een débrouilleur die Brussel op de kaart zet. 

Radio 1 Select