“Ik voel me schuldig omdat ik jongeren niet genoeg kan helpen en ondersteunen”

2 september 2016
De dood van de 19-jarige Jordy, een jongen met een verleden in de jeugdzorg, zorgt voor verslagenheid in de sector. Hautekiet kreeg een emotionele reactie binnen van een vrouw die al 33 jaar als opvoedster werkt. We publiceren haar tekst integraal.

“Toen ik dit trieste nieuws las over de zo eenzame dood van deze 19 jarige jongen spreekt mijn hart om iets neer te pennen uit respect naar deze jongeman en nog zovelen in deze situaties. Na meestal een lang instellingsverleden waar zijzelf niet voor gekozen hebben, meestal het gevolg van waar hun wiegje stond toen ze werden geboren. Als er al ééntje klaar stond."

"Personeel van instellingen probeert zo veel mogelijk de jongeren goed op te vangen, maar niemand kan de liefde van een moeder of vader vervangen."

Niettegenstaande de zware rugzakken van deze gekwetste jongeren is de ene sterker dan de andere, maar 18 jaar is veel te vroeg om alleen te gaan wonen voor de meeste jongeren. Het is dagelijkse pure realiteit, al hun gemis, verbittering, verdriet, angst en emotionele pijn.

"Daar staan ze dan 18 jaar, in een studio met wat gekozen meubeltjes en wat gespaarde centen, alleen in onze keiharde, maatschappij. Je moet het maar doen, je moet het maar kunnen!"

"Ik ben 33 jaar opvoedster in hart en ziel, ik voel me schuldig deze jongeren niet genoeg te kunnen helpen en ondersteunen. Je voelt hun verdriet driebubbel aan, maar zelf sta je machteloos!"

"Ik zou nog vele bladzijden kunnen neerpennen hierrond, hopend dat er toch wat ingegrepen wordt vanuit de hoge torens en ver-van- hun-bed om vele jongeren toch langer en beter te ondersteunen."
Nogmaals mijn medeleven aan diegenen die van deze jongen zeker gehouden hebben. Sterkte aan allen, die de start als 18-jarige nog moeten beginnen!”

 

Debat

Hautekiet debatteerde over de noden in de bijzondere jeugdzorg. Meer informatie: