Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

“Ik moet me blijven ontpoppen als dierenadvocaat”

zo 24 sep. - 1:35

Op 8 oktober mag dierenrechtenorganisatie GAIA 25 kaarsjes uitblazen. Michel Vandenbosch staat als gezicht al even lang op de barricade om het welzijn van de dieren te bevorderen. In Touché keek hij terug op die kwarteeuw, maar blikt hij ook vooruit. “De toekomst zit in het vlees op basis van stamcellen.”
"De toekomst zit in het vlees op basis van stamcellen”

Ondanks alle inspanningen blijft er slecht nieuws komen uit de slachthuizen, denk maar aan Tielt en recent nog Izegem, maar dat nieuws verwondert Vandenbosch niet. “Dagelijks worden er in België 860.000 dieren geslacht, dat zijn er tien per seconde. Dat tempo en de mentaliteit van de mensen en de overheid daartegenover laat nog steeds te wensen over. Het besef dat het om dieren gaat die pijn lijden is er nog te weinig, ook in de bedrijfscultuur.”

Met vlees uit stamcellen moet je geen dieren doden

De oplossing zit volgens Vandenbosch in zogenaamd in-vitrovlees of kweekvlees, dat gemaakt wordt op basis van stamcellen. “Met die methode moet je geen dieren doden. Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan en mensen als Bill Gates en Richard Branson investeerden al 17 miljoen dollar in die projecten.”

Het vlees zal duurder worden, meer beter

Dat vlees uit stamcellen bestaat al en is nog erg duur, toch wordt volgens Vandenbosch de veehouder daardoor niet buitenspel gezet. “Ik sluit niet uit dat er minder vlees zal zijn van dieren in de toekomst, maar het wordt wel beter. Bovendien ook duurder, waardoor de veehouder ook meer winst maken.”

De voedingsindustrie moet ermee leren leven dat zij niet de enige stem meer zijn in het voedseldebat

Afgelopen week was er ook heel wat te doen over de nieuwe voedseldriehoek die is omgedraaid. “Dat is heel goed nieuws”, zegt Vandenbosch daarover. “Meteen ging ook heel de voedingsindustrie op zijn achterste poten staan. Maar zij moeten ermee leren omgaan dat ze niet de enige zijn die het voor het zeggen hebben in die kwestie. Er zijn organisaties zoals GAIA, maar ook de maatschappij vindt voeding steeds belangrijker en ook steeds meer jongeren.”

Ondanks mijn hersenbloeding ben ik geen ander mens geworden

Zijn intense strijd voor het dierenwelzijn bleef niet zonder gevolgen, vier jaar geleden zakte Vandenbosch tijdens een lezing in elkaar met een hersenbloeding. “Toch ben ik daardoor geen ander mens geworden”, zegt hij daarover. “Ik was verlamd aan mijn hele linkerkant en kon niet meer lopen, maar ben genezen op karakter. Ik heb de drive van vroeger nog steeds.”

Ik voel met heel mijn DNA dat ik me moet blijven ontpoppen als dierenadvocaat

Lichtpunt van die instorting was dat Vandenbosch zijn huidige vriendin leerde kennen aan dat ziektebed van vier jaar geleden. Ze is een stripteaseuse die ook een boek uitbracht over haar leven. Toch wordt er bewust niet aan kinderen gedacht. “Ik voel met heel mijn DNA dat ik me moet blijven ontpoppen als dierenadvocaat. Als ik die strijd doeltreffend wil voeren, is er geen plaats voor kinderen. Net als dieren zijn het kwetsbare wezen die je je volle aandacht moet kunnen geven.”

Herbeluister het hele gesprek via Radioplus:

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/4a8ca151-919d-11e3-b45a-00163edf75b7/9fbc157f-a118-11e7-81f8-02b7b76bf47f/

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet