“Ik voel mij als tv-maker verantwoordelijk voor wat ze over mijn kandidaten schrijven"

22 maart 2018
Tv-maker en presentator Gilles De Coster leeft erg mee met de kandidaten van zijn programma. Tegenwoordig is het een tendens om kandidaten van tv-programma’s zwart te maken op sociale media. Gilles vindt het niet kunnen hoe die mensen worden aangepakt én hoe er dan nog artikels in de krant worden over geschreven.

Gilles De Coster las in de krant artikels waarin de kandidaten van tv-programma's door het slijk worden gehaald. Het programma Blind getrouwd leeft erg op sociale media, zeker na laatste aflevering waarin het koppel Mike en Marjolein uit elkaar ging. De mens stort zich nu op Marjolein. “Het is gewoon walgelijk wat je nu over haar te lezen krijgt,” zegt Gilles. Je leest in de krant artikels met als titel ‘Twitter ontploft over Marjolein’.

“Twitter is geen weergave van de realiteit”

Volgens Gilles is dat geen weergave van de feiten. Vorige week keken er meer dan 1 miljoen mensen naar Blind Getrouwd. “Ik vraag mij af hoeveel van die kijkers daadwerkelijk iets schreven over Marjolein,” zegt Gilles. Maar zeker geen representatief aantal volgens hem. "Journalisten moeten beseffen dat je daar veel onheil mee aanricht,” zegt hij.

Journalisten moeten beseffen dat ze veel onheil aanrichten.

Volgens Gilles zitten er helemaal niet zo veel mensen op Twitter. “Journalisten, politici, en wat andere mensen. Dat is op geen enkele manier een weergave van wat er leeft,” zegt hij.
Is Twitter dan een te negeren nieuwsbron? Wat dit betreft wel volgens Gilles. “Wat mensen vinden van mensen die op tv komen, dat is gewoon volksvermaak,” zegt hij. Niemand verdient het om zo kapot gemaakt te worden.

Ik voel mij als tv-maker verantwoordelijk voor mijn kandidaten.

Als tv-maker voel je je verantwoordelijk voor die mensen. “Het is niet prettig om te zien hoe je kandidaten erdoor worden gesleurd,” zegt Gilles. Niemand heeft er iets aan dat Jos uit Schoten en Rudi uit Merksem vinden dat kandidate X een trut is. “Dat is gewoon plat uitschelden,” zegt Gilles. . Daar artikels over maken, gaat een stap te ver. De verantwoordelijkheid van een krant is daar heel groot in. Mensen moeten leren nadenken. “Het is ook maar een tv-programma hé,” besluit Gilles.

Vorig jaar moest Annelies Cooymans het ontgelden in De Mol. De bende van Annemie belde de ex-finaliste op om te vragen hoe zij omging met de reacties. Je kan het interview met Annelies hieronder beluisteren.

Lees ook