"Ik voelde mij geen man meer na de moord op mijn zoon"

4 december 2016
Schrijver Aleksandr Skorobogatov vertelde in Touché over de meest ingrijpende gebeurtenis in zijn leven.

‘Mijn zoon werd vermoord in Moskou in 2003. Hij werd gezocht door de priester die beweerde dat hij één van de satanisten was die de graven van het lokale kerkhof hadden beschadigd. Volgens de priester waren de satanisten jongetjes van dertien, veertien jaar. Mijn zoon was toevallig met een aantal vrienden op stap in de buurt, hij is gekidnapt, mishandeld en voor dood achtergelaten.”

“Toen ik de moordenaars in de rechtszaal zag, voelde ik niet eens slechte gevoelens. Ik was de schuldige die terecht stond omdat ik gefaald had als vader, ik was niet bij mijn zoon. Ik voelde mij geen man meer. Ik werd ont-mand. Zelfs de rechter had zo’n moord nog nooit meegemaakt.”

“Jarenlang heb ik me opgesloten. Ik was niet in staat om buiten te komen, mensen aan te spreken. Ik was geen schaduw van mezelf.
Hij zou bij mij komen wonen. Nadat ik hem jaren niet meer had gezien, had zijn moeder hem net de toelating gegeven mij te contacteren om aan de Russische legerdienst te ontsnappen. Ik had amper tien dagen terug contact met hem en dan gebeurt dit.”

Desmond Tutu zei ooit : ‘Ik ben geen optimist, ik ben een gevangene van hoop.’ Daarin herken ik mezelf.

Foto © Jonathan Ramael