"Mensen die niet sporten, wat doen zij zoal op een dag?”

19 december 2016
Slechts 2,4% van de adolescenten haalt de norm van een uur matig-intensief bewegen per dag. Triatlete Sofie Goos is ook sportleerkracht en weet hoe moeilijk het is om mensen te doen bewegen. “Als ik kinderen met overgewicht zie, breekt mijn hart,” aldus Goos.

Ten huize Goos is sport alles wat de klok slaat. “We zijn een heel sportieve familie. We doen alles met de fiets en daarbuiten doen we allemaal aan sport. Sport is de rode draad door mijn leven,” zegt de triatlete. “Ik vraag me regelmatig af wat mensen die niet sporten zoal doen op een dag.”

Ketchup of mayonaise?

Het kleinste kind van plusmama Goos zit echter “goed in het vlees.” “Dat is een heel gezellige om vast te pakken en te knuffelen en hij is zeker niet dik. Maar je merkt wel dat je dat in het oog moet houden,” aldus Goos. “Vroeger werd dat aangemoedigd. Mensen vonden het grappig dat zo’n klein jongetje zo veel kon eten.”

Je moet jezelf af en toe belonen

Maar we betrekken hem daarin. Nu vraagt hij vaak “Sofie, wat is het gezondste? Ketchup of mayonaise?” We laten hem kiezen, hij weet dat hij het kan.” Als hij dan in de andere richting doorslaat, blijft Goos realistisch: “Dan zeggen we dat voor 100% diëten ook niet gaat, dat je jezelf af en toe moet belonen.”

Niet alleen als ouder, maar ook als leerkracht kan je het verschil maken. “Door tijdens de muziekles het ritme al bewegend te leren, of in blokken van twee uur L.O. te geven, bijvoorbeeld. Misschien moet ik er eens een boek over schrijven,” lacht Goos