"Ik vul m'n dagen met vanalles om het zwarte gat van mijn pensioen te omzeilen"

18 december 2018
"Stoppen met werken valt niet te onderschatten" zegt Lut na drie maanden pensioen. Ze moet nog steeds wennen aan al die vrije dagen.

Veel mensen kijken uit naar hun pensioen: eindelijk niet meer werken, alleen nog maar genieten! Maar wat als je niet uitkijkt naar je pensioen en schrik hebt voor dat teveel aan vrije tijd? Hoe vul je dat zwarte gat dan op?

Lut Bousard is momenteel te zien in De Weekenden op Canvas, het nieuwe programma met Joris Hessels. In het programma zien we hoe Lut haar laatste maanden als schooldirectrice doorbrengt vooraleer ze de schoolpoort definitief achter zich sluit om van haar pensioen te genieten. Hoewel, genieten? Lut kijkt in de eerste aflevering van De Weekenden niet echt uit naar haar pensioen.

Dagen opvullen

Vandaag zijn we december en is Lut al een dikke drie maanden op pensioen. Bij Debecker vertelt ze dat ze toch nog steeds moet wennen aan haar vrije dagen. Ze probeert die dan ook zoveel mogelijk op te vullen met het volgen van cursussen of zorgen voor haar kleinkinderen. "Stoppen met werken valt niet te onderschatten", zegt ze.

Job is identiteit

Oudenpsycholoog Luc Van de Ven ziet in zijn praktijk dat toch behoorlijk wat mensen het moeilijk krijgen nadat ze op pensioen gaan. "Het gaat dan vooral om mensen die zich identificeren met hun job en vaak alleen maar bezig zijn met hun job", zegt Van de Ven. "Vaak gaat het ook om mannen die het moeilijker hebben, omdat zij tot 2009 vaak langer werkten dan vrouwen. Daarnaast hebben veel vrouwen naast hun job ook nog een huishouden om te runnen. Dat zorgt ervoor dat zij net iets minder in een zwart gat vallen, omdat ze nog andere bezigheden hebben naast hun job."

Relatie

Samen op pensioen zijn met je partner kan wel voor strubbelingen zorgen, want plots spendeer je heel wat uren samen thuis. Dat kan soms voor spanningen zorgen. De man neemt misschien taken over van de vrouw in het huishouden en haalt haar structuur overhoop. Of jullie 'moeten' plots 'alles' samen doen. Veel koppels moeten hun relatie vaak heroriënteren na een (of beider) pensioen.

Denk op voorhand na

Luc Van de Ven heeft wat tips voor mensen en koppels die worstelen met hun pensioen: "Denk na over je interesses en over wat je daarmee kan doen. Mischien wil je wel vrijwilligerswerk gaan doen?" 

Sowieso is het belangrijk om een jaar of twee voor je op pensioen gaat al eens na te denken over hoe je die vrije tijd wil gaan invullen. Een stappenplan maken helpt om niet in een gapend zwart gat te vallen op de dag dat je werkelijk met pensioen mag gaan.