"Ik was er gelukkig snel bij. Stel een doktersbezoek niet uit!"

12 mei 2017
Controleer regelmatig je huid!
Twintig jaar geleden wees de dochter van Leen Demaré haar op een vlek op haar been. Het bleek een melanoom. Gelukkig waren ze er op tijd bij. “We zijn ons nog altijd niet bewust van de gevaren van de zon”, zegt het voormalige Donna-gezicht.

Kinderen moet je –desnoods tegen hun zin- insmeren en verbieden om ongekleed in de zon te lopen

Aandachtspunten voor de zomer: 1) insmeren, 2) uit de hete zon blijven, 3) kledij en hoofddeksels dragen en 4) onmiddellijk naar de dokter als je iets ziet.

Deze week kan je je laten screenen op huidkanker. Neem altijd deze regels in acht:

1. Altijd zonnecrème smeren! Kies een UV-beschermingsfactor in functie van je huidtype. Voor kinderen gebruik je sowieso minstens factor 30!

2. Als huidkanker in je familie voorkomt, heb je een verhoogd risico. Dat geldt ook als je een lichte huidskleur hebt en/of veel pigmentvlekjes. Ben je als kind vaak verbrand geweest, controleer dan zeker ook regelmatig je huid.

3. Stel een doktersbezoek niet uit. Een melanoom herken je meestal aan zijn asymmetrische vorm, ongelijke randen met uitlopers en kleurverschillen. Het is een vlek die steeds groter wordt. Alarmerend is ook als pigmentvlekken op je huid van kleur veranderen.

4. Vermijd zonnebaden tussen 11 en 15 uur. Dan schijnt de zon het felst. Af en toe onbeschermd in hevige zon lopen even schadelijk is als langdurig in de zon liggen.

5. Beschermen met kledij is de beste preventie. Voorzie kinderen altijd van een hoofddeksel. Dat geldt ook voor kale mensen. De hoofdhuid is immers een belangrijke risicoplek.

Meer tips en adviezen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen de zon en om jezelf te controleren op huidkanker vind je op de website van Euromelanoma.

Radio 1 Select