"Ik was klaar voor andere planeten, maar niet voor Vlaanderen"

15 januari 2018
Xander De Rycke noemde haar ooit de grappigste vrouw van Vlaanderen, Jovanka Steele. Maar als Amerikaanse een nieuwe taal leren valt niet mee, want, ja, in Amerikaanse films praten zelfs intergalactische aliens Engels.

Jovanka Steele is een Amerikaanse comedienne die haar home country inruilde voor Gent. Luister vooral naar haar sappig accent (en geloof ons, dat wil je)!

Middagjournaal Jovanka Steele

Ik ben een buitenlander. Misschien hoef ik dat niet te zeggen. Misschien kun je dat horen. Ja, ik ben Nederlands aan het spreken. Misschien moet ik dat wél zeggen. Misschien kun je dat níet horen. Jammer genoeg krijg je geen ondertitelen op de radio. Oké. Mijn Nederlands is niet perfect, maar dat is omdat ik een Amerikaanse ben, en het is moelijker voor ons om een tweede taal te leren. Waarom? Omdat wij, in Amerika, zijn opgevoed om te verwachten dat iedereen ter wereld Engels spreekt.

In alle onze films en televisieprogramma's, maakt het niet uit van waar iemand komt, ze spreken Engels. Misschien hebben ze een accent - wat wij lief vinden - maar ze spreken wel Engels. En ja, in Amerika horen wij veel verhalen van mensen die op reis buiten Amerika gingen, en hoe ze tegen mensen in andere landen HEEL LUID ENGELS moesten spreken, omdat ze misschien ons accent niet gewoon waren. Maar iedereen spreekt Engels. Dat is wat ik dacht. Dus, een beetje begrip a.u.b. voor de schok die ik krijg toen ik ontdekte dat jullie een totaal andere taal spraken!

Want, zo ver ik wist, zelfs op andere planeten, zelfs in een Galaxy Far, Far Away, sprak iedereen Engels. Dus, als ik soms fouten met mijn grammatica maak, of als mijn uitspraak een beetje lelijk is om te horen; ik vraag jullie geduld en jullie medelijden. Want ik was klaar voor andere planeten, maar niet voor Vlaanderen... .