Stijn Meuris : “Ik weet niet of wij nu in een dictatuur leven”

19 augustus 2017
Volgens Stijn Meuris is het mogelijk dat we momenteel in een dictatuur leven. "Privacy is een fossiel. Waar zit onze eigen keuze nog? In een systeem dat alle data verzamelt, zijn straks zelfs geen verkiezingen meer nodig."

“Hier zit iemand van 52 die niet goed wordt van het gebrek aan privacy, terwijl een 22-jarige dat vast toejuicht.” Toch wil muzikant Stijn Meuris het in Interne Keuken graag hebben over waar George Orwell al voor waarschuwde in ‘1984’. “Omdat er te vaak gezegd wordt, we weten dit toch. Maar wat we te weinig doen, is daar even over reflecteren.”

Perfecte dictatuur

In ‘1984’ wordt een dictatuur beschreven, een verschil met het huidige politieke klimaat. “Maar ik weet eigenlijk niet of we nu in een dictatuur leven. Dat kan.”

“De ultieme dictatuur, de perfecte, is eentje waarin de bevolking dat niet eens weet. De dictaturen tot nu toe zijn imperfect. Turkije, Hongarije, Polen, die regimes neigen naar dictatuur. Met Noord-Korea als ultiem voorbeeld.”

De dictaturen tot nu toe zijn imperfect. Behalve Noord-Korea

“We worden overal gevolgd. Via Facebook, met camera’s op parkeerterreinen, door onze ‘telefoon’ die onze locatie prijsgeeft.”

“Zurigheid en kritiek hierop zijn niet meer van deze tijd. We kunnen met z’n allen niet meer de vraag stellen, willen we dit aan het einde van de dag? Want je kan argumenteren, ‘ik ben toch vóór veiligheid op straat?’ We zijn duidelijk zoekende.”

Big Brother

“De installatie van een alomvattend netwerk, de ‘big brother’ van in ‘1984’, associëren we niet meer met doemdenken. Integendeel, we associëren het met een commercieel tv-programma”, lacht Meuris.

“Maar dat is niet zo gek veraf. Google beschikt over alle data - en de rechten op die data - en werkt aan een nieuw systeem. Een systeem dat bepaalt wie je bent en wat je wil. Wil je die gele jeansbroek niet? Ben je zeker? Want Google is zeker dat je die binnen drie maanden wél zult willen.”

Geen privacy betekent straks geen verkiezingen meer

“In zo’n systeem zijn verkiezingen niet eens meer nodig. Waarom naar de stembus stappen als je politieke voorkeur al duidelijk blijkt uit je interesses? Waarom verkiezingscampagnes houden als je digitaal al weet wie je electorale achterban is? Aan de hand van die data kan dan een regering gevormd worden.”

“De gemiddelde Belg zal er niet eens mee inzitten”, concludeert Meuris. “Die zal vooral zeggen: te gek, ik moet nooit meer mijn zondag opgeven om naar de stembus te gaan.”

Herbeluister Interne Keuken ten huize van Stijn Meuris hier.