"Ik werd door mijn ouders binnengesmokkeld op de Olympische Spelen "

30 mei 2017
Nieuwsgast Cédric van Branteghem heeft vijf Olympische Spelen meegemaakt. Als atleet, als official en als bezoeker. De eerste keer, de meest memorabele, was Atlanta in 1996. Hij werd toen mee gesmokkeld door zijn ouders.

Cédric was toen 17. Zijn ouders waren met twee uitgenodigd voor de Spelen door een leverancier van het bedrijf van zijn vader. Cedric was van kindsbeen al bezeten door atletiek, zijn ouders wisten dus hoe graag hij wou meegaan, maar er waren maar twee plaatsen. Ze besloten hem toch mee te smokkelen. In het hotel moest hij een bed delen met zijn vader, en zijn moeder heeft heel haar trukendoos moeten bovenhalen om hem mee de stadions binnen te krijgen.

Zijn bezoek aan Atlanta heeft wel een grote impact gehad op zijn latere atletiekcarrière. "Ik heb toen aan den lijve de grootsheid van de Spelen ervaren, en toen besefte ik : hier wil ik ook staan als atleet." Wat later ook effectief gebeurde, in Athene en Peking.

Een bomaanslag in Atlanta, maar we wisten van niks. Mijn oma belde ons uit bed.

De Olympische Spelen van Atlanta werden getroffen door een bomaanslag. Hij herinnert zich het moment nog goed: ze lagen met het gezin te slapen in hun hotelkamer. En ineens rinkelde de hoteltelefoon, midden in de nacht. Zijn oma aan de lijn, in alle staten, aan het wenen, opgelucht dat er iemand opnam. Ze hebben toen de tv aangezet, om dan te zien dat er net aanslag gebeurd was op een plek waar ze net daarvoor nog geweest waren. Het was nog het pre-sociale media tijdperk dus was het niet zo gek dat ze dit nieuws via hun familie in België moesten vernemen.