Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Ik wil de exponentiële stijging van langdurig arbeidsongeschikten afbuigen"

wo 23 nov. - 5:15

Vanaf begin volgende maand wordt het makkelijker voor langdurig zieken om weer aan de slag te gaan. De huidige regelgeving wordt vereenvoudigd en wie stap voor stap weer aan het werk gaat, zal daar financieel niet meer voor worden gestraft. Minister van volksgezondheid Maggie De Block legde het uit aan Ruth Joos in De Wereld Vandaag.
"Ik wil de exponentiële stijging van langdurig arbeidsongeschikten afbuigen"

Reïntegratietraject

Vanaf volgende week gaat een eerste fase van het plan in. Zo zal de werknemer in de tweede helft van zijn arbeidsongeschiktheid een vragenlijst krijgen. Op die manier zal nagegaan worden of je nog in staat bent om terug aan de slag te gaan. Er zal dan een medisch-sociaal verslag opgemaakt worden door de adviserend geneesheer. 

Daarna kan iemand die langdurig ziek is geweest in een reïntegratietraject stappen. Dat gebeurt in overleg met de patiënt, de adviserend geneesheer en de behandelende arts. Op die manier zou het makkelijker moeten worden voor mensen die langdurig ziek zijn geweest, om terug aan de slag te gaan.

Door in dat reïntegratietraject te stappen kunnen mensen rustig aan hun job weer opnemen, zegt Minister Maggie De Block:

Als mensen 1 dag per week aan het werk gaan krijgen ze 100% uitkering en 20% loon.

Daaruit volgt dat mensen die 2 dagen per week werken 80% uitkering krijgen en 40% loon.  Die maatregel bouwt af tot je terug aan 100% loon zit. 

Wie gaat dat betalen?

Dan is natuurlijk de hamvraag: wie betaalt dat allemaal? 

"Het is de bedoeling om de exponentiële stijging van langdurig arbeidsongeschikten af te buigen.", zegt De Block. 

Daarvoor zal ze volgend jaar 7,96 miljard aan de kant zetten. Dat is meer dan voor werkloosheid. Volgens mevrouw de minister is het een duidelijke win-win:

"De mensen hebben meer inkomsten, want ze behouden hun uitkering. Die uitkering daalt stilletjesaan en het loon stijgt ook geleidelijk. En op dat loon betaal je natuurlijk weer belastingen."

En wat als de werkgevers niet mee willen? Of de werknemers?

"Het gaat hier over mensen die hun vorig werk niet meer konden doen. We willen vermijden dat mensen ontslagen worden, dit is mogelijk zo een manier. We gaan ook op zoek naar werknemers die gemotiveerd zijn."

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet