"Ik wil een tunnel graven van een bank naar een bloemenwinkel"

13 december 2017
Theatermaker en kunstenaar Benjamin Verdonck zag de tweede film van de jonge Vlaamse filmmaker Ruben Desiere en kreeg een ingeving voor een nieuw project.

'Kosmos', de vorige film van Ruben Desiere, ging over Roma-zigeuners die uit een kraakpand worden gezet. Zijn tweede langspeelfilm heet 'La Fleurière' en gaat wederom over Roma-zigeuners. Benjamin Verdonck was bij de première in de Brusselse bioscoop Aventure.

Het verhaal gaat over drie mannen die een tunnel graven van een bloemenwinkel naar een bank aan de overkant van de straat. De mannen voeren ondertussen een uitzichtloos gesprek over hoe het is om als zigeuner te moeten overleven in een stad als Brussel. "Ik verliet de cinema behoorlijk gedeprimeerd" zegt Verdonck.

Eenmaal buiten zag hij een Roma-familie die zat te bedelen op straat. "Een verdrietig beeld: man, vrouw en kind in een kartonnen doos in de regen. Ik gaf ze wat geld en wandelde verder."

"Ik vind het een gruwelijke patstelling, maar zo'n scène kan soms inspirerend zijn. Veel erger kan het niet zijn: de ellende van een ander die jou inspireert tot kunst. Maar op de trein terug kreeg ik een ingeving. Ik bedacht dat het mooi zou zijn om het om te draaien: een tunnel van een bank naar een bloemenwinkel."

Een mooi idee: een tunnel van een bank naar een bloemenwinkel.

De perfecte illustratie van die patstelling, volgens Benjamin: "Direct na dat idee kwam het besef dat het een luxe is om zo'n idee überhaupt te kunnen bedenken. Om het vervolgens uit te voeren, moet ik niet alleen een bank vinden die dat goed vindt, maar ook een bank die dat wil betalen. Alleen is de noodzaak voor mij om die zak geld op te halen een stuk kleiner dan de mensen waar de film over gaat."

Of Benjamins tunnel er gaat komen, is nog de vraag. Maar de eerste stap is inmiddels gezet: "Ik heb al met een aantal mogelijke curatoren gesproken. Het project is in de running. We zullen zien of de tunnel er daadwerkelijk gaat komen."

Ik heb al met een aantal mogelijke curatoren gesproken.