"Ik wil eigenlijk uit het nieuws stappen"

8 oktober 2017
Touché verandert in oktober 5 zondagen lang in De Grote Levensvragen. Samen met specialisten in hun vakgebied zoekt Friedl' Lesage antwoorden op de levensvragen die de Vlamingen het meeste bezighouden. Oorlogsjournalist Daniel Demoustier, moraalfilosoof Patrick Loobuyck en politicoloog Hans Bruyninckx zoeken antwoorden op de levensvragen rond onzekerheid en angst.

Vragen rond angst en onzekerheid zijn belangrijk voor de Vlaming. Uit de enquête van Radio 1 bleek dat veel Vlamingen zich ook vragen stellen over hun gezondheid en de toekomst van hun kinderen. Patrick Loobuyck, vader van vier, voelde de grond onder zich wegzinken wanneer de geboorte van zijn derde kind bijna fout liep. “Door een schouderobstructie dreigde een zuurstoftekort. Dat zijn kantelmomenten in je leven. Als het dan zou misgelopen zijn, zou ik nu een heel ander leven leiden.”

Heft in eigen handen 

Hans Bruyninckx is vader van drie kinderen, de twee oudste kinderen hebben een mentale beperking. Bruyninckx bouwt letterlijk en figuurlijk - samen met negen andere koppels - aan de toekomst van zijn kinderen. “We zijn bezig met de bouwaanvraag. We hebben het heft in eigen handen genomen omdat de overheid die taak niet meer aankan.' 

Alle ouders met een kind met een beperking hebben dezelfde grote levensvraag: Wat als ik er niet meer ben? Je bent heel bewust bezig met de toekomst.

Daniel Demoustier heeft drie kinderen die het prima stellen. “Mijn oudste dochter heeft theater gestudeerd in Amsterdam en speelt nu in Duitsland. Mijn kinderen zijn allemaal dansers geworden.”

Onder vuur

Een drietal maanden geleden kreeg Demoustier de diagnose lymfeklierkanker. “Hoe lang duurt dat en hoe gaan we dat oplossen?”, vroeg ik aan de arts." Demoustier keek de dood al vaker in de ogen. In Irak werd zijn auto onder vuur genomen. Zijn collega, naast hem in de auto, overleefde de aanval niet. “Ik ben op tijd uit die wagen kunnen springen. Die wagen is dan ontploft. Ik wist zeker dat ik toen zou sterven. Hoe ga je daar mee om? Hoe ga je verder? Voor mij is doorgaan altijd de beste therapie.”

Demoustier is zelfstandig cameraman. "Ik kan me niet veroorloven om te stoppen. Ik wil eigenlijk wel uit het nieuws stappen. Het klassieke tv-journaal, dat we nu nog een beetje maken, gaat verdwijnen. Wie gaat nog duiding willen betalen? Doordat er vroeger veel mensen samen naar tv keken, waren er budgetten om dingen te maken. Die budgetten zitten nu allemaal verspreid. We gaan het allemaal anders moeten gaan doen.”