"Ik wil het hebben over fietsetiquette"

8 februari 2016
Er moet luisteraar Jan Goddemaer, van de Fietsersbond in Gent, iets van het hart. Hij wil het hebben over fietsetiquette. Want, zo zegt hij, 'naast de wet zijn er een aantal ongeschreven regels waar ook fietsers zich best aan houden.' Hij krijgt de minuut van Hautekiet.

"Waar ik het over wil hebben, is fietsetiquette. 

Naast de wet zijn er een aantal ongeschreven regels, gedragscodes, waar fietsers zich aan moeten houden. Dat geldt ook voor de verlichting.

Een fietslicht heeft twee doelen: gezien worden en zelf voldoende kunnen zien. Al altijd heb ik geweten dat mensen zich storen aan ‘ninjafietsers’. Je kent ze wel: onverlicht en bij voorkeur met donkere kleren rijden ze ’s nachts over onze wegen.

Wat de laatste tijd meer en meer opduikt, is het omgekeerde: fietsers met overdreven sterke verlichting en vaak nog slecht afgesteld ook.

Via het internet koop je zo’n mountainbikelamp voor een prikje in China. Verleidelijk: veel lumens voor weinig geld. Ga bij de fietsenhandelaar een degelijke koplamp vragen en de prijs zal niet min zijn. Die goedkope, Chinese mountainbikelampen hebben een indrukwekkende lichtproductie en in de wedstrijd ‘ik wil de grootste hebben’ scoor je er gegarandeerd mee.

Maar ze worden meer en meer op de weg gebruikt en daar zijn ze niet voor bedoeld. Zo’n felle lamp zorgt voor verblinding. De wegcode is op dat vlak erg matig, maar er staat wel in dat het licht niet verblindend mag zijn. Strafbaar, dus, zo’n felle lamp. Erger is dat het gevaarlijk is en dat je er anderen mee irriteert. Nonchalant gebruik van verlichting valt niet onder die fietsetiquette."

Lees meer op www.fietsbult.wordpress.com.

Foto © Getty Images, Cancan Chu