"Ik wil laten zien dat het mogelijk is om uit een dal terug naar boven te klimmen"

10 mei 2018
Vanavond start op Canvas de documentairereeks Reset, over hoe het leven terug op de rails te krijgen en te resetten als het noodlot toeslaat. Zo raakte Filip verlamd na een ski-ongeval. Zijn doel nadien? Terug aan het werk kunnen als rechter.

Sinds zijn ski-ongeval zit Filip in een rolstoel. "Ik ben verlamd tot net onder mijn armen. Mijn bovenarmen, nek en hoofd functioneren nog. Daar onder niets." 

Toen het noodlot toesloeg, was hij een jaar aan het werk als rechter in Leuven. "Ik ben ruim een jaar afwezig geweest, maar intussen opnieuw gestart, zij het aan een rustig ritme. Het is een lange weg. We zien wel hoe ver ik geraak."

Het is een lange weg. We zien wel hoe ver ik geraak

Of hij zo snel mogelijk terug aan het werk wilde, daar moest Filip niet lang over nadenken. "Ik lag nog in het ziekenhuis en toen kwam het besef, wat nu? We hebben meteen stappen gezet om terug aan het werk te kunnen."

Daarvoor kan hij op veel steun rekenen, ook in de rechtbank. "Mijn twee collega's kunnen me ondersteunen, want ik moet alles doen met spraaktechnologie." 

Over meewerken aan Reset moest Filip ook niet lang nadenken. "Ik dacht, door mijn ervaring te delen kan ik iemand in een gelijkaardige situatie helpen. Om te laten zien dat het mogelijk is om uit een dal terug naar boven te klimmen." 

Zodra ik thuis was en kon beginnen werken, gaf me dat opnieuw vreugde

"Zodra ik thuis was en kon beginnen werken, gaf me dat opnieuw vreugde. Het geeft me het gevoel dat ik terug opgenomen ben door en een dienst kan bewijzen aan de maatschappij."

Lees ook