"Ik wil mijn nieuws zoals ik mijn seks wil: gratis"

14 september 2018
Als nieuwe Belg leest Bas Birker trouw iedere ochtend de Belgische kranten door. Niet om geïnformeerd te zijn, want om echt geïnformeerd te zijn, moet je immers vaak bijbetalen voor plus-artikels. Hij leest ze eerder omdat niets hem zo goed ontwaakt als ergernis. En het nieuws kan hem behoorlijk ergeren.

Lieve landgenoten,

Ik ben geen ochtendmens, maar heb wel een ochtendritueel. Om negen uur, als het huis leeg is, drink ik een koffie, open ik mijn laptop en surf ik naar alle Vlaamse krantensites. Niet om mijn honger naar nieuws te stillen, maar omdat niks me sneller wakker maakt dan ergernis en woede. En kranten maken mij in no-time kwader dan een zeeloods in een haven.

De eerste trigger is een vraag in een krantenkop. ‘Hete zomer: Hoeveel warmte kan een mens verdragen?’ Ik weet het niet, Gazet Van Antwerpen. Zoek het uit, laat het me weten. ‘Is dit de nieuwe vriend van Tanja Dexters?’ Weet ik veel! Plant een fotograaf in de bosjes en toon me de foto’s als ze klaar zijn. De foto’s. ‘Ging Jan Fabre een stap te ver?’ Ja. Katjes kunnen niet vliegen. Vroeger stelde een krantenredactie zich een vraag en zocht het antwoord. Tegenwoordig stellen ze òns de vraag en geeft ‘Het Laatste Nieuws’-forum het antwoord: het is allemaal de schuld van de sossen.

Mijn nekharen gaan ook overeind staan van de vijf meest gelezen artikelen. Sowieso zijn dat altijd de meest sappige roddels, meestal met één van de woorden ‘naakt’, ‘trauma’ of ‘James Cooke’. Of een combinatie. Puur door het feit dat ze het meest gelezen zijn, wil je toch even weten of je niks mist. Zo blijven ze het meest gelezen en leert niemand iets nuttigs. Wanneer wordt die teller gereset eigenlijk? Kunt u mij een lol doen, luisteraar? Surf even naar nieuwsblad.be, ga naar ‘economie’ en klik op het artikel ‘Duaal leren slaat aan in chemiesector’. Als we dat allemaal tegelijk doen, moet dat de top vijf toch kunnen halen? Misschien leren we de nieuwsblad-lezers wel iets nuttigs. Of maken we een stagiair werknemer van de maand.

Maar veruit mijn grootste frustratie is de plus. Niet het magazine, maar het teken. GVA+, DS+, HLN+, Nieuwsblad+, De Morgen+. De namen van de betaalsecties van onze dagbladen zijn net zo divers als de kieslijst van het Vlaams Belang. Plus: voor werkelijk elk artikel met een beetje verdieping, onderzoek of opinie moet ik me registreren en betalen. Noem me een Hollander, maar ik wil mijn nieuws zoals ik mijn seks wil. Gratis. Mensen die voor elke duiding moeten bijbetalen, gaan gratis eigen inzichten verzinnen. Dat is hoe fake news ontstaat. Als je fake news wilt voorkomen, geef het volk dan gratis de waarheid. Dan zullen wij wel bijbetalen voor de sappige roddels over het het naakte trauma van James Cooke.

Dit is een basbirker+ artikel. U hebt nu 31% van deze mening gehoord. Wilt u verder luisteren? Registreer u dan gratis op basbirker.be of koop een kaartje voor de theatershow.

Bas Birker tourt door Vlaanderen met zijn show 'Je Moeder'. Tickets vind je hier.