"Ik wil omkaderd wonen promoten, want te weinig mensen kennen dit prachtig initiatief"

30 november 2017
Op 3 december is het de Internationale dag voor personen met een handicap. Anna Dimitrakopoulou is een studente met een functiebeperking en zit op kot. Omdat ze elke dag hulp krijgt van haar kotgenoten, wil ze hen vandaag al in de bloemetjes zetten. Daarvoor kreeg Anna één minuut zendtijd van "Hautekiet".

Ik ben Anna en ik studeer sociaal werk in Heverlee. Oorspronkelijk kom ik uit Antwerpen, dus daarom zit ik op kot in Leuven. Maar niet zo maar een kot, het is namelijk het warmste kot van heel Leuven, Romero 2.

Voor de nationale dag van de handicap, wil ik net daarom mijn kot in de kijker zetten. Ik zit namelijk op een kot met omkaderd wonen.

Wat wilt dit nu concreet zeggen: mensen met een functiebeperking en mensen zonder een functiebeperking leven samen. De mensen zonder functiebeperking ondersteunen de anderen met het dagdagelijks kot leven zoals naar de winkel gaan, samen lekker koken, af en toe pasta af gieten, samen op café gaan of samen bowlen.

Ik heb chronische vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Dit betekent dat ik continu pijn moet verdragen en dat kan mij enorm uitputten.

Mijn lieve kotgenoten helpen mij dan concreet met koken, omdat vaak na een dag les te hebben dat te veel is om erbij te nemen of we gaan samen naar de winkel. Eigenlijk helpen ze mij in het dagelijks leven met kleine zaken, maar dat betekent voor mij enorm veel.

We doen alles samen om het kotleven te bevorderen in een sociale, warme en vriendschappelijke sfeer.

De dag van de handicap willen wij daarom gebruiken om dit extra te promoten in het studentenleven, want zeer weinig mensen kennen dit prachtig initiatief.