"Geld speelt een te grote rol in het voetbal, maar het blijft een fantastische sport"

24 november 2019
Radio 1
Louis de Vries is voorzitter en eigenaar van Sporting Lokeren, maar was ook jarenlang café-uitbater en concertmanager. Over het voetbal is hij duidelijk: "Geld speelt een te grote rol in het voetbal, maar het blijft een fantastische sport. Kinderen die voetbal spelen: mooier bestaat toch niet?"

Voetbal of muziek?

"Voetbal en muziek zijn mijn twee passies en de ene passie heeft niet de bovenhand op de andere. Maar met muziek heb ik toch wel wat meer affiniteit. In de muziekwereld kan je zelf bepaalde zaken beter sturen en in de hand houden. Terwijl je in de voetbalwereld - zeker in de posities die ik bekleed heb - afhankelijk bent van hoe de coaches, trainers en spelers presteren. Je bent er toch eerder maar een radertje in het geheel", vertelt Lokeren-voorzitter Louis de Vries in Touché.

Is de sportwereld ook harder dan de muziekwereld? "Ja, harder en ook onwezenlijker. Zeker tegenwoordig, als we zien dat jongetjes op hun 16de of 17de al meer geld verdienen dan hun eigen ouders. Dat is onlogisch, maar het is wat het is. Voetbal is puur kapitalisme. En toch blijft het een fantastische sport, anders zou het niet zo populair zijn wereldwijd. Voetbal is heel leuk om te doen en mooi om naar te kijken. Maar er zijn uitwassen die niet zo leuk zijn, en daardoor ben ik in het verleden zelf ook een aantal keer afgehaakt."

In de muziekwereld voelen veel mensen zich miskend

"In de muzieksector zijn er veel getalenteerde, begaafde mensen die niet beroemd worden en niet kunnen leven van hun muziek. Omdat ze niet op het goede moment komen, of omdat hun manier van zingen en spelen niet in is. Er lopen heel veel muzikale talenten rond die onontdekt zijn of geen kansen gekregen hebben. Dat bestaat niet in de voetbalwereld. Als je als 14-jarige voetballer goed bent dan kom je wel op je plek terecht; daar waar je hoort te spelen. Met artiesten en muzikanten is dat anders. In de muziekwereld voelen veel mensen zich miskend."

Corruptie in de voetbalwereld

De Vries is voorzitter en eigenaar van voetbalclub Sporting Lokeren, die sinds zijn degradatie dit jaar in 1B speelt. Hij is er niet over te spreken: “1B is erger dan een vergeetput, het is het kerkhof. Als er niet snel binnen de bond en de Profliga gepraat, gewerkt en beslist wordt over een andere competitie, dan is iedereen in 1B ten dode opgeschreven. Er moet heel wat gebeuren nu, en snel. Je hebt in 1B gewoon geen inkomsten in verhouding tot alle verplichtingen en uitgaven.” Is dit ook het gevolg van een gebrek aan het aanpakken van corruptie? "Ja. Voor een stuk is dat de reden dat Lokeren in 1B beland is, afgezien van de mindere prestaties die ze het afgelopen jaar geleverd hebben. Maar het is zo dat er een onrealistische en onlogische aanpak geweest is van de corruptie in het voetbal", aldus de Vries. 

1B is erger dan een vergeetput, het is het kerkhof

"Als het aan mij lag dan zouden alle mensen die betrokken zijn met corruptie, geschorst moeten worden. En geschrapt uit het voetbalmilieu zelfs. Dit kan echt niet. Je kan niet goedpraten wat totaal tegen de geest van de sport en fairplay ingaat", beweert de Vries. Zelf heeft hij er nog helemaal geen spijt van dat hij een half jaar geleden in Sporting Lokeren gestapt is. Al erkent hij wel dat het erg zwaar is en heel veel werk. "Ik heb gelukkig een aantal fantastische mensen om me heen want anders was het niet mogelijk."

Zijn eigen rol in het voetbal

Welke rol ziet hij eigenlijk voor zichzelf in het voetbal op dit moment? "Ik overschat mijn rol helemaal niet. We gaan proberen om Sporting Lokeren leefbaar te houden en terug te promoveren. Ik wil wel - namens de club en vanuit mijn overtuiging - het gesprek aangaan met de bond en de Sportliga om de voetbalstructuur in ons land leefbaarder te maken", belooft de Vries.

Wees supporter, wees fanatiek en emotioneel!

De Vries wil ook proberen om via het voetbal verdraagzaamheid en plezier te creëren. Of hij de sociale rol van het voetbal mist? "Ja, toch wel. Het wordt allemaal wel heel zakelijk en commercieel tegenwoordig. Geld speelt een te grote rol in het voetbal, maar het blijft een fantastische sport. Als je kinderen voetbal ziet spelen: mooier bestaat er toch niet?" 

Lees ook