"Ik wist nauwelijks wat MS was"

13 september 2016
Vijftien jaar geleden werd bij schrijver Fikry El Azzouzi MS vastgesteld. Hij weigert zichzelf in de slachtofferrol te duwen en praat er zelden of nooit over, behalve afgelopen zondag in Touché.

“Ik zag plots heel wazig uit mijn ene oog. De dokter wist meteen wat het was en stuurde me door naar het ziekenhuis. Na onderzoek werd de diagnose MS bevestigd. Ik wist nauwelijk wat MS was. Het duurde enige tijd voor het allemaal tot me doordrong. Ik was namelijk supergezond en sportief, ik wou voetballer worden. Ineens dacht ik : ‘Ik ga dood’. Gelukkig vertelden ze me snel dat je met medicatie kan geholpen worden.

Ik moest mezelf om de andere dag inspuiten, daar werd ik erg moe en ziek van. Ondertussen neem ik medicatie in pil-vorm die ik beter verdraag. Ik voel me minder vlot dat vroeger. Ik kom soms moeilijk op mijn woorden. Coördinatie ben ik kwijt. Dat alles zou een gevolg kunnen zijn van MS. Maar als ik mezelf vergelijk met sommige MS-patiënten heb ik zeker niet te klagen. Ik heb al een paar serieuze aanvallen gehad maar ik ben altijd goed gerecupereerd.

De gedachte aan MS probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik vind het te confronterend om verhalen van andere MS-patiënten te horen. Ik sluit me daarvoor af. Dat is mijn manier om de ziekte te lijf te gaan.”

Radio 1 Select