"Ik doe mijn best om een voorbeeld te zijn voor jongeren die het moeilijk hebben"

16 maart 2017
From zero tot hero, dat is het verhaal van Soufiane Eddyani, een Antwerpse rapper van achttien. De videoclips van nummers als 'Een dief als broer' en 'God vergeef me' halen miljoenen views op Youtube.

Eén jaar geleden zag zijn hele leven er totààl anders uit. "Ik ben gestopt met school en heb mijn diploma gehaald via de middenjury. In die periode heb ik ook pas mijn eerste nummer gelanceerd. Én daarenboven ben ik die periode vermagerd, van 108 naar 73 kg."

Ik had gewoon een droom. Ik was een jongen die achter mijn computerscherm zat en opkeek naar andere artiesten.

Hij was zelf al van jongsaf bezig met muziek, voelde dat hij daar wel talent voor had. "Maar op school lachten ze me daarmee uit, met mijn muziek, mijn talent." Soufiane wou die mensen tonen dat hij wel degelijk wat in zijn mars had. Hij had echter geen geld om zijn muziekcarrière te financieren. "Ik had amper geld om een brood te kopen. Mijn moeder staat heel erg achter mij, en tijdens die periode heeft ze zelfs haar sieraden verkocht zodat ik mijn eerste clip zou kunnen financieren."

Hij probeert ook mensen in zijn omgeving met zijn verhaal te inspireren, via z'n nummers. "Ik probeer al die jongeren die het moeilijk hebben, aan te spreken en te raken. Misschien maken ze daardoor een klik in hun hoofd, waardoor ze niet het verkeerde pad kiezen."

Zelf ging hij vroeger ook dat slechte pad op, maar hij heeft op tijd beseft dat dat niet het juiste was. "Als je er echt voor gaat en je wil iets écht, dan kan je het bereiken." Omwille van die boodschap, wordt hij ook echt als een rolmodel gezien. "Ik doe mijn best om echt een voorbeeld te zijn voor die jongeren." 

Van 108 naar 73 kg

"Anderhalf jaar geleden woog ik nog 108 kg. Ik voelde me niet zo goed in mijn vel, in eten vond ik troost. Mijn mama kookte wel lekker en gezond, maar ’s avonds at ik nog snacks met veel saus." Hoe is dat veranderd? "Ik had geld gekregen van mijn mama en ik trok even met vakantie naar Marokko in het huis van mijn grootouders bij mijn neven. Eén van die neven vroeg om de laatste dag even mee te gaan lopen. Maar een aantal stappen verder viel ik al op de grond. Ik was veel te dik."

Dat zette Soufiane aan tot zelfreflectie. "Samen met de steun van mijn vader ben ik thuis beginnen trainen. Eerst in een klein fitnesszaaltje, want ik durfde niet naar een echte grote fitness. Dan ben ik ook op mijn voeding beginnen letten. Van 108 kg ben ik op 6 maanden afvallen tot 73 kg gekomen."

Op school herkenden ze me niet meer.