"Ik word betaald per afgeleverd pakje"

26 april 2019
Iedereen krijgt te maken met pakjeskoeriers, zeker sinds e-commerce zo hard in de lift zit. Van 2016 tot 2017 zijn er maar liefst 137% meer koeriers op de arbeidsmarkt.

Ufuk Demirsoy is zelfstandig koerier sinds 2012. In het begin reed hij alleen rond in ons land om pakjes te bezorgen, maar ondertussen heeft hij vier chauffeurs in dienst. Met uitzondering van een paar andere, kleine opdrachten rijdt Ufuk hoofdzakelijk rond voor PostNL. Dat doet hij in onderaanneming. "Bij BPost zijn de koeriers vaak in loondienst, maar bij andere grote spelers zoals PostNL is dat niet het geval. Zij werken met onderaannemers om zo de eindverantwoordelijkheid voor het pakje uit handen te geven", vertelt Ufuk. "Wij moeten ervoor zorgen dat het pakket correct geleverd wordt, zoniet kunnen PostNL en de klant dat verhalen op de koerier", vult Ufuk aan.

Per pakje betaald

Gemiddeld verdient Ufuk zo'n twee euro per pakje, onafhankelijk van de grootte of het gewicht van het pakket. Eén route levert Ufuk aan die prijs zo'n 200 à 300 euro per dag op, maar daar moet hij ook nog zijn kosten van aftrekken, zoals brandstof, verzekering en het loon van de koeriers.

Het is ook belangrijk dat elk pakje wordt afgeleverd, want het is pas als een pakje wordt afgeleverd dat een koerier betaald wordt voor dat pakket. "Wij hebben er dus geen enkel belang bij om pakketjes niet af te leveren", zegt Ufuk. "Als mensen niet thuis zijn of niet opendoen omdat hun deurbel niet werkt, zullen we dus altijd proberen om bij de buren aan te bellen en daar alsnog het pakketje af te leveren."

Andere bus

Om problemen te voorkomen raadt Ufuk dan ook een ding aan: "kies niet voor een brievenbus waar alleen brieven in passen, want dat zal met de tijd toch doodbloeden. Kies voor een pakketbus! Dan kunnen we jouw pakket veilig en aan huis afleveren en dat is voor iedereen een goede zaak."