"Ik word gefrustreerd als ik online apotheken reclame zie maken op tv terwijl wij dat niet mogen"

1 februari 2019
"Kleine zelfstandige apotheken moeten zich wapenen tegen de concurrentie van online apotheken en grote ketens", zegt apotheker Valérie Vroome. Ze vindt het enorm frustrerend dat online apotheken voluit reclame mogen maken, terwijl 'gewone' apotheken daar geen toelating voor hebben.

Toch is Vroome ook positief over haar beroep. Uit een recente rondvraag van uitzendkantoor Randstad blijkt zelfs dat de Belg het beroep van apotheker het tweede meest aantrekkelijke beroep vindt, na ingenieur. Apothekers scoren goed qua werkomstandigheden, loon en hun balans tussen werk en privé.

Valérie is heel tevreden met haar beroep en zegt lachend "dat zij de enige winkeljuffrouw is met een universitair diploma".

24/24 beschikbaar

Er is veel veranderd in het beroep van aptheek. Een aantal jaar geleden werd per week een apotheek van wacht aangeduid. "Toen moesten wij van vrijdag tot vrijdag 24 op 24 beschikbaar zijn en dat woog wel door", zegt Valérie Vroome. "Gelukkig is dat nu anders en vinden we een betere balans tussen werk en ontspanning."

Wij Belgen zijn koplopers in het slikken van pillen
Valérie Vroome

Winstmarge

Veel mensen denken dat apothekers rijk worden van hun job, maar dat relativeert Vroome: "Oké, wij zijn niet de sukkelaars van de aarde. Maar waar we vroeger 30% winstmarge hadden, hebben we nu nog 20 à 22% winstmarge en dat terwijl de huur van ons pand en de lonen van ons personeel niet gedaald zijn."

Meer weten over Valérie en het beroep van apotheker?

Beluister hier de uitzending: