Witloofboer Sam Magnus: "Ik word hoorndol van opiniestukken die zeggen hoe de boerensector zich moet aanpassen"

12 juni 2020
Voor het vierde jaar op rij kampen we met grote droogte. Op veel plaatsen in ons land is er dan ook al een grondwatertekort en het ziet er niet naar uit dat dat de komende tijd snel zal verbeteren. De Belgische boeren zien het met lede ogen aan, maar zijn tegelijk ook inventief. 'Achter De Feiten' sprak onder meer met witloofboer Sam Magnus.

"Alle gewassen vragen veel water om goed te groeien, maar bij ons is het kiemen van het witloof echt problematisch aan het worden. Daar hebben we water voor nodig", vertelt witloofboer Sam Magnus. "De paar liters water die de afgelopen weken zijn gevallen, dat is geen regen voor ons", zo vertelt hij verder. "We hebben nood aan structurele regen."

Druppelgewijs

De regen van vorige week was dan ook een zegen voor Sam: "Om witloof te kweken, moeten we de zaadjes laten kiemen. De afgelopen weken vonden we pas vocht in de grond op 10 à 15 centimeter diepte, dat is echt uitzonderlijk. Maar de regen van vorige week was voor ons wel goed om te zaaien. Met een beetje geluk gaan we de meeste planten wel boven krijgen", zo vertelt Sam.

De paar liters water die de afgelopen weken zijn gevallen, dat is geen regen voor ons

Vier jaar geleden al kreeg Sam problemen door de aanhoudende droogte. Hij is toen in actie geschoten en ontwikkelde een machine die druppelgewijs gewassen kan bevochtigen. Op die manier krijgen de planten water, maar wordt er geen water verspild. "De machine alleen heeft ons 15-20.000 euro gekost, maar we kunnen onze planten nu tenminste doen kiemen", aldus Sam.

We zijn een weerbare sector en we zijn inventief, dus de boerenstiel zal sowieso blijven bestaan. Daar heb ik geen schrik voor.

Weerbaar

Sam is een vooruitziende boer, maar er is een ding dat hem kwaad maakt: "Ik word hoorndol van alle opiniestukken waarin mensen zeggen hoe we dingen moeten doen én dat we ze snel moeten doen. We wéten dat we moeten aanpassen, maar dat gaat niet van vandaag op morgen. Ik ploeg mijn veld bijvoorbeeld niet meer, maar om dat te bereiken heb ik wel zes jaar moeten experimenteren en kijken wat werkt of je belandt in een financieel fiasco."

Maar Sam is hoopvol voor de toekomst: "We maken ons structureel wel zorgen over de droogte, maar we zijn een weerbare sector en we zijn inventief. De boerenstiel zal sowieso blijven bestaan, daar heb ik geen schrik voor."

Beluister hier de getuigenis van Sam: