“Ik word nog altijd ’s nachts om drie uur wakker en dan lees ik alle kranten”

24 juli 2018
In de reeks ‘Zomergasten’ blikte juriste Fientje Moerman terug op haar politieke carrière. “Politiek is iets wat je nooit achter je laat.”

Josephine (Fientje) Moerman is nu rechter aan het Grondwettelijk Hof, maar was jarenlang politica voor Open VLD. Voor die partij doorliep ze vrijwel alle politieke lagen. Zo was Moerman gemeenteraadslid, schepen, Vlaams én Federaal minister. Toch was ze het liefste schepen in Gent, een clichéantwoord volgens Moerman. “Vele ex-politici zeggen dat”, zei ze in ‘De Ochtend’. “Het mandaat is lang, dus je ziet het resultaat. En ten tweede, zelfs in een stad als Gent, is de afstand tot de bevolking heel klein. Men wandelt bij wijze van spreken je bureau binnen.”

Politieke ontluizing

Moerman is nu vier jaar uit de actieve politiek en heeft daar nog geen spijt van. “Ik wilde stoppen in 2014. Maar politiek is iets wat je nooit achter je laat. Ik voel nog steeds de betrokkenheid van een burger. Ik word nog altijd ’s nachts om drie uur wakker en dan lees ik alle kranten. Ik vind het de taak van elke burger om actief te volgen wat er gebeurt.”

Ook in het Grondwettelijk Hof is de politiek niet weg te denken. Het parlement duidt immers de rechters aan. Is het Hof dan politiek gekleurd? Moerman vindt van niet, onder andere omdat er in het systeem verschillende evenwichten zijn ingebouwd. “Er is een heel goede regel in het Hof: het beraad is geheim.”

Bekijk hieronder het gesprek in 'De Ochtend':

Lijst van artikels