"Ik word opgewonden van nevel en mist"

22 januari 2020
Je hebt mensen die opgewonden geraken van een brandende zon. Dat is hun goed recht natuurlijk, maar Bas Birker wordt net opgewonden van grauwe, dikke mist. En nu we weten dat mist veroorzaakt wordt door luchtvervuiling, heeft hij een oproep voor zijn Belgische landgenoten.

Liefste landgenoten,

Ik opende Facebook en zag foto’s van de eerste sneeuw van 2020. Het was een dun laagje treurige winterneerslag. Dat is geen sneeuw, beste luisteraars, dat is sneu.

En toch werd ik gisteravond al helemaal opgewonden van het weerbericht. Dat had niks te maken met Sabine Hagedoren, maar alles met haar weerwaarschuwing. Nevel en Mist.

Het mistte dus. En ik miste ook. Ik miste vroeger. Het waren de jaren tachtig, er werd nog geschaatst in de winter, en als mijn vader ons naar school bracht, zagen we geen hand voor ogen. We reden door de wolken naar de andere kant van de stad, en terwijl ik de tafel van 7 oefende zag ik hoe langzaam de wereld tevoorschijn kwam uit Nacht und Nebel.

Hoe anders is dat tegenwoordig. Mijn auto heeft groot licht, remlicht, dimlicht, stadslicht, parkeerlicht en dan nog een soort oranje lampjes, maar die zijn stuk, want die gaan de hele tijd aan en uit. Ik moet daar nodig eens mee langs de BMW-garage.

Linksonder op mijn dashboard zitten nog twee knoppen die ik zelden gebruik. De een is het mistlicht achter, de ander is het mistlicht voor. Ik rijd 45.000 kilometer per jaar, maar heb nog altijd geen idee welke voor wat is. Ik neem aan dat het lichtje dat dezelfde kant op wijst als mijn dimlicht, het mistlicht voor is. Voor de zekerheid zet ik altijd alles op.

Ik heb pas een jaar geleden ontdekt dat je je mistlicht achter ook aan moet zetten bij hevige regenval. Ik heb mijn rijbewijs gehaald bij onze noorderburen en daar is dat juist strikt verboden, omdat het anderen verblindt. Hier is blijkbaar de met kuilen bezaaide highway of aquaplaning nog niet moeilijk genoeg, en voegt de wetgever er nog een handicap aan toe: probeer nu eens in de stortbui thuis te geraken terwijl je zicht één groot rood licht is. Of een miljard kleintjes.

Ik miste mist. En volgens de wetenschap is dat terecht. Mist is water dat zich hecht aan vuildeeltjes. De lucht is nu veel schoner dan in 1980, en daarom mist het maar half zo vaak. Vreemde bijkomstigheid: mist vormt zich bij kou, maar het isoleert ook, en dus houdt het de warmte buiten. Op die manier is een vuile lucht dus goed tegen de opwarming van de aarde.

Ideetje voor het klimaat: Laten we niet alleen minder CO2 uitstoten, maar ook de lucht terug volblazen met roet en fijnstof. Koop jezelf een oude diesel - ze kosten niks meer - en verwijder het roetfilter. Oke, je komt geen grootstad meer in, maar in ruil zien we wel weer ‘s ochtends de wereld uit de wolken komen. Daar kan geen sneu tegenop.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: