"Ik zag overal grote mansions waar de confederate flag hing te wapperen!"

6 april 2017
Kris Wauters is niet alleen gitarist en toetsenist, maar ook schrijver van zowat alle Clouseau-hits. Sinds de start van de groep reisde Kris vaak naar de States om er samen met Rick, een bevriend componist in Minneapolis, de nummers van de Engelstalige Clouseau-albums bijeen te schrijven.

Rick stelde Kris in 1993 voor om naar Nashville, Tennessee te trekken. Die stad heet niet voor niets “Music City, USA” - het is het mekka voor songschrijvers. Rick stelde Kris er voor aan songschrijver Kim, die al een resem Amerikaanse grootheden en hits op zijn palmares had staan.

Geen vuiltje aan de lucht wat het songschrijven betrof, maar wanneer Kris op een bepaald moment alleen gaat eten bij Kim, veranderen de zaken. “Er ontspint zich een gesprek dat richting politiek gaat en binnen de vijf minuten komt er een heel raar sfeerje aan tafel”, vertelt Kris, “die begon - in mijn ogen althans - heel extremistische dingen te vertellen. Zoals: hier moet niemand op mijn hof komen of ik knal hem eraf.”

Toen Kris hem daarop licht geschokt vroeg of hij dan een wapen in huis had, antwoordde Kim dat hij dat uiteraard had. “Ik heb, voor we echt ruzie begonnen maken, het gesprek in een andere richting doen draaien.” Volgens Kris was er geen andere keus. De Amerikaan was op geen enkele manier van zijn standpunt af te brengen.

“Ik heb het recht om iemand af te knallen als die op mijn eigendom komt. Iets dat we hier in België onmogelijk in onze hersens krijgen”, omschrijft Kris het, “maar in de States is het heel normaal.” Kris en de songschrijver uit Nashville hebben nu geen contact meer met elkaar. “Als je samen muziek wil maken moet je toch een beetje op dezelfde golflengte zitten.”

Kris verbaast zich nu nog steeds om het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, dat bepaalt dat iedereen het recht heeft om een wapen te dragen. “Ik ben geen specialist, ik ken er geen cijfers over, maar ze spenderen miljarden en miljarden in de beveiliging van het land en het buitenhouden van terroristen. Terwijl Amerikanen zelf veel meer slachtoffers maken dan eender welke terrorist, gewoon omdat iedereen er wapens mag dragen.”

Ook op andere momenten tijdens zijn trip naar het zuiden werd Kris geconfronteerd met denkwijzen die hij niet voor mogelijk gehouden had. Toen hij op een vrije dag met Rick de stad uitreed om het platteland te ontdekken, zag hij prachtige oude mansions met houten, in het wit geverfde omheiningen. Tot zijn ontsteltenis hing boven veel van die mansions de ‘confederate flag’ op, de vlag van de zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de slavernij weigerden af te schaffen.

Er zijn daar blijkbaar nog altijd veel mensen die vinden dat de zwarten niet zo vrij zouden moeten zijn als ze nu zijn en dat ze daar nog altijd in huis zouden moeten zijn om hen te bedienen.

“Het is een heel vreemd land met erg weinig nuance op veel niveaus”, besluit Kris Wauters zijn impressie van de Verenigde Staten.