"Ik zal moeite hebben je te herkennen, maar zal je altijd graag blijven zien"

12 april 2017
Mensen die lijden aan jongdementie kunnen voortaan hun mooiste herinneringen bewaren voor hun dierbaren. De Alzheimer Liga heeft daarvoor een online platform gelanceerd. Zes mensen die lijden aan de aandoening hebben het al uitgeprobeerd, André (63) is een van hen: "Ik zal moeite hebben om je te herkennen, maar ik zal je altijd heel graag blijven zien."

Dementie wordt meestal geassocieerd met oude mensen, maar toch lijden zo’n 6.000 Vlamingen aan jongdementie. Niet alleen wordt bij de aandoening vaak een foute diagnose gesteld, mensen die aan jongdementie lijden, beseffen vaak maar al te goed wat hen te wachten staat. "De gevoelens van frustratie en machteloosheid zijn hierdoor vaak ook sterker", legt Hilde Lamers van de Alzheimer Liga Vlaanderen uit. "Ze hebben het recht om aan onze maatschappij te participeren. Ze verdienen minstens een volwaardige plek in de gemeenschap."

Om jongdementie uit de taboesfeer te halen en het onderwerp meer bespreekbaar te maken, lanceert de Alzheimer Liga een website, ikbenernog.be, waar mensen met jongdementie boodschappen kunnen achterlaten voor hun geliefden, nu het nog kan. "Het is een manier om met de aandoening om te gaan en om een sterk signaal te geven: we weten waar we aan toe zijn, maar dat betekent niet dat we het opgegeven", zegt Lamers.

"Op een dag zal ik me dit niet meer herinneren"

De lancering gaat gepaard met een pakkende radiodocumentaire waarin zes personen die lijden aan jongdementie hun mooiste herinneringen opnemen voor hun dierbaren. Een daarvan is de 57-jarige Ingrid. Ze herinnert zich nu nog toen ze van haar kinderen Maarten en Maaike te horen kreeg dat ze oma zou worden. "Het was het mooiste geschenk dat jullie mij konden geven", zegt ze daarover. "Op een dag zal ik me dit mooi moment niet meer herinneren. Ik zal moeite hebben om jullie te herkennen. Ook al zit ik stilletjes naast jullie, ik zal jullie altijd graag blijven zien."

De 63-jarige André vertelt aan zijn vrouw Annie over de eerste keer dat hij haar zag in de aula op de universiteit. "Je had toen ook al vaak koude handen en je warmde die op door met je benen heen en weer te schuiven, dat vond ik wel sexy", vertelt hij onder meer. "Op een dag zal ik me dit moment misschien niet meer herinneren. Ik zal moeite hebben om je te herkennen, maar ik zal je altijd heel graag blijven zien."

Patriek (60) vertelt over kwajongensstreken die hij met zijn kleindochter Febe heeft uitgehaald. "We zaten samen in het geniep onder een dekentje in de zetel snoepjes op te eten, tot jouw mama ons betrapte", vertelt hij. "Opa is een beetje ziek, maar je ziet het niet. Later zal je wel begrijpen wat er met mij scheelt. Ik heb moeite om te onthouden en alles mooi te begrijpen. Maar je weet het eh, ik zie je graag."

Wie zelf een boodschap wil laten vereeuwigen kan dat via ikbenernog.be. Dat kan heel eenvoudig: je geeft een e-mailadres in, laat een herinnering achter en beslist wanneer het bericht wordt bezorgd. Een boodschap kan tot 10 jaar later worden afgeleverd.

Bron: deredactie.be