"Ik zeg waar het heen moet en jij gaat luisteren, dat werkt niet"

17 september 2017
Ik zeg waar het heen moet en jij gaat luisteren, dat werkt niet.
Ronnie Leten was tot eind april CEO van de Zweedse machinebouwer Atlas Copco. Zopas verhuisde hij opnieuw naar België en bracht hij het boek ‘Act like a coach’ uit met tips over goed leiderschap. Op zondag 10 september was hij te gast in Touché.

Ronnie Leten wordt omschreven als één van de belangrijkste Belgische managers in het buitenland. In 2013 was hij Trends Manager van het jaar. Op zijn zestigste, na bijna 8 jaar CEO van Altas Copco in Zweden, keert Leten naar zijn Limburg terug. Vandaag is hij onder andere voorzitter van Electrolux en Epiroc. “Als de gezondheid het toelaat, ga ik nooit met pensioen. Ik heb nog steeds een fulltime job maar nu heb ik tijd om de kranten in het weekend te lezen. Vroeger las ik alleen de titels.”

De 'C' in CEO werkt niet

Leten noemt zichzelf liever een EO dan een CEO. “De ‘c’ staat voor chief maar ‘Ik zeg waar het heen moet en jij gaat luisteren’, dat werkt niet. Je moet mensen rond je enthousiast maken en autoriteit geven. Als ze alles aan mij moeten komen vragen, gaat het veel te traag en als je traag bent kan je niet competitief zijn.”

Mij kan je het meest raken door me niet te betrekken. Medewerkers willen ook betrokken worden

Transparantie, levenslang leren, communicatie en betrokkenheid zijn belangrijke succesfactoren volgens Leten. Dat er in Zweden ook transparantie is op het vlak van verloning - Leten had een vast loon van 1,5 miljoen bruto - raakt de topmanager niet. “Mij kan je het meest raken door me niet te betrekken. Medewerkers willen ook betrokken worden”. De helft van de dag hangt de topmanager dan ook aan de telefoon. “Ik heb altijd ‘oortjes’ in mijn zak zitten. Aan de telefoon voel je de mensen, dat gaat beter en sneller dan heen en weer mailen.”

Van 12 naar 35 miljard

Dat hij Atlas Copco in acht jaar van 12 naar 35 miljard beurswaarde bracht, is volgens Leten het gevolg van een kleine foutenlast. “Het is niet zo dat we voorzichtig waren - ik ben eerder een aanvaller dan een verdediger - maar we bleven toch met de voeten op de grond. Waar zijn we goed in? Wat willen we bereiken? En dan veel discipline hebben.”

Het coachen stopt wanneer je een atleet moet pushen om te trainen. In het bedrijfsleven is dat net hetzelfde

De liefde voor discipline is iets wat Leten met sportcoach en fietspartner Paul Van den Bosch deelt. Samen brachten ze het boek ‘Act like a coach’ uit. “Het coachen stopt wanneer je een atleet moet pushen om te trainen. In het bedrijfsleven is dat net hetzelfde. Als je keer op keer moet vragen of iets klaar is, kan je niet groeien als bedrijf.”

De kelder van het ziekenhuis

Door polio moest Leten zijn vierde verjaardag vieren in een ziekenhuis in Leuven. “Ik heb opnieuw moeten leren lopen. Vanaf dat moment bracht mijn moeder me elke dag, met uitzondering van zondag, met de fiets naar de kelder van het ziekenhuis om te revalideren. 'Use it or lose it' was het principe. Dat heeft me gevormd.”

There is always a better way

Een boek dat hem als leidinggevende heeft gevormd, is 'Kaizen' van Masaaki Imai. “Het wordt vandaag misschien in andere termen gezegd maar de visie ‘there is always a better way’ blijft overeind”.

Terugluisteren kan via Radioplus.be

Lijst van artikels