"Ik zei tegen mijn vriend dat ik zeker een adoptiekind wou"

28 september 2017
Aagje Vanwalleghem
Aagje Vanwalleghem is een adoptiekind uit Brazilië. Ei zo na kwam ze in Japan terecht, maar ze is gelukkig dat het België werd. Nu wil ze diezelfde kansen aan een ander kind gunnen.

“Adoptie is een onderwerp dat veel ter sprake komt aan de keukentafel”, vertelt Aagje. “Het gaat dan niet per se over mijn eigen adoptie, maar vooral over de vraag of mijn man en ik een kindje zullen adopteren. Toen we elkaar leerden kennen op de topsportschool, heb ik hem gezegd dat ik zeker ooit een adoptiekind wou. Hij stemde daarmee in. Maar ondertussen zijn we twaalf jaar verder en hebben we twee eigen kinderen. Organisatorisch merken we nu dat het enorm druk is, misschien zelfs té druk om er een kindje bij te nemen.”

“Maar de wens blijft, want ik heb ook dat voorrecht gehad, en dat wil ik aan iemand anders gunnen. Ik wil een kind dezelfde kansen geven die ik hier ook gekregen heb. Oorspronkelijk kom ik van Brazilië. Ik ontdekte trouwens dat ik eerst zou geadopteerd worden door een Japans koppel. Maar omdat ik zwart was, zag de Japanse familie ervan af.”

“Mijn man wil ook wel een adoptiekind, maar het is geen gemakkelijke kwestie. Zo’n adoptiekind heeft een rugzakje, en je moet dat een goed leven kunnen bieden. We maken er nooit ruzie over, maar ik hoop dat ik mijn gelijk haal. Ik zou ook graag een boek schrijven over adoptie.”

Radio 1 Select