“Ik zie haar daar nog rondfietsen nu”

12 februari 2019
Sinds jaar en dag hebben cold cases en true crime een grote aantrekkingskracht. Podcasts zoals Serial of Bearbrook Murders schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe beleef je die als je zelf betrokken bent bij een cold case? Wil je dan dat de pers gretig op je dossier springt of maakt dat het des te pijnlijker?

Nathalie Geijsbregts stond op 26 februari 1991 te wachten op een bus aan de Tervuursesteenweg in Leefdaal toen ze werd meegenomen in een grijze wagen. Sindsdien heeft niemand ooit nog iets van haar vernomen. Haar zaak is ondertussen een cold case geworden. Maar haar vader, Eric Geijsbregts blijft ook 28 jaar later zoeken naar antwoorden.

Voor mij is het geen cold case, voor mij is het een warme case

“Voor mij is het geen cold case, voor mij is het een warme case”, vertelt Geijsbregts in De Wereld van Sofie. “De politie heeft minder en minder elementen om mee te zoeken, maar voor mij blijft Nathalie een warm gegeven”.

Op 26 februari zagen twee getuigen Nathalie in het gezelschap van een onbekende man. Even later verdween ze spoorloos. Eric heeft sindsdien geen rust meer gevonden. “Ik heb mij nooit gerealiseerd dat zoiets kon gebeuren. Ik reed onmiddellijk naar de rijkswacht in Bertem en van daar naar huis. Suzanne, de getuige stond mij op te wachten. Sindsdien is het zoeken nooit meer gestopt”.

Voor de buitenwereld is het moeilijker om de zaak warm te houden. “Het wordt kouder omdat het stil wordt rond haar. En waarom wordt het stil, omdat er geen nieuws is”. Onlangs is Michel Stockx, de verdachte, overleden. “Als die er niet meer is, stopt het ook”, aldus Geijsbregts.

Wettelijk gezien leeft Nathalie nog. “Voor de wet is zij er. Wanneer wij verhuizen, verhuist zij mee. Ze woont nu zogezegd bij mijn ex-vrouw”. Maar dat zorgt voor problemen. “Wat doe ik met mijn zoon wanneer er met mij iets gebeurt? Er mist een erfgenaam en een stuk van de erfenis wordt bevroren”.

Ik zie haar daar nog rondfietsen nu. Dat is raar he, ik zit naar het gras te staren en ik zie Nathalie rondfietsen

28 jaar later fietst ze nog door Brussel. Haar foto gaat rond op zakken van fietskoeriers. Dat komt door Child Focus, die de zaak onder de aandacht willen houden.

"Vorig jaar schreef ik nog een boodschap naar de dader op Facebook. “Ik wens jou te ontmoeten op de plek waar ze verdwenen is. Jij weet waar je moet zijn”. Ik heb geen reactie gehad, maar ik heb het wel gedaan. Ik zie haar daar nog rondfietsen nu. Dat is raar he, ik zit naar het gras te staren en ik zie Nathalie rondfietsen”.
 

Lees ook: