"Ik zie niet hoe El Kaouakibi nog iets van dat politiek mandaat kan maken"

9 april 2021
Egbert Lachaert wou Sihame El Kaouakibi uit de partij zetten, maar gisteren raakte bekend dat ze de eer aan zichzelf houdt, en haar partijkaart inlevert. Haar zitje als parlementslid geeft ze echter niet op, ze zal verder zetelen in het Vlaams parlement als onafhankelijke. Maar zal ze politiek nog iets kunnen betekenen? "Ik denk het niet", zegt politiek journalist bij Newsweek Wouter Verschelden.

El Kaouakibi is in opspraak gekomen omdat ze heel wat subsidies voor haar organisaties als "Let's Go Urban" en "We Love BXL" zou hebben doorgesluisd naar andere vennootschappen van haar, en ze zou zich er ook persoonlijk mee verrijkt hebben. 

Onafhankelijk parlementslid

"Ze heeft de vlucht vooruit genomen en dat is logisch. Even logisch dat ze beslist om haar zitje te houden", zegt Verschelden in De Ochtend. Maar zal ze nog iets kunnen betekenen in de politiek? "De vraag is vooral wat ze sinds oktober nog betekend heeft in de politiek", aldus Wouter Verschelden. "Ze is al sinds oktober met ziekteverlof, ze is niet meer naar de fractie geweest, heeft ook een conflict gehad in die fractie, tja.."

Je kan bezwaarlijk zeggen dat ze functioneerde als parlementslid voor dit helemaal uitbarstte

"Je kan bezwaarlijk zeggen dat ze functioneerde als parlementslid voor dit helemaal uitbarstte, maar ik zie niet hoe je nu nog iets kan doen met dat mandaat. Als je als onafhankelijke zetelt, zit je ook niet meer in die commissies en heb je heel weinig invloed. Je kan hoogstens nog een kritische stem zijn, maar dat zie ik in haar geval niet gebeuren."

5.500 euro netto

Waarom blijft Sihame El Kaouakibi dan aan als parlementslid? "Een heel simpele reden: er is een heel mooi inkomen verbonden aan dat mandaat, 5.500 euro netto en een pak voordelen. Waarom zou je dat opgeven?"

El Kaouakibi schermt met het argument dat ze verkozen is door de kiezers en hen niet in de steek wil laten, maar volgens Verschelden klopt dat ook niet helemaal: "Ze is verkozen dankzij 20.000 lijststemmen voor Open VLD, dus ze heeft dat mandaat eigenlijk écht gekregen van die partij én heeft daarbovenop nog een smak geld gekregen om haar campagne te ondersteunen. Ik heb in heel mijn carrière nog nooit gezien dat je iemand gaat betalen om op een lijst te gaan staan."

Weinig controle

Veel stemmen uit de socio-culturele sector zeggen dat zij al te vaak worden gecontroleerd naar aanleiding van de subsidies die ze krijgen, iets wat helemaal niet het geval was voor de vzw's van El Kaouakibi. "Het legt een soort cultuur bloot waarin subsidies een soort cadeautje van de politiek zijn, maar het toont ook de charmerende, innemende persoon die El Kaouakibi is", aldus Verschelden. Hij hoopt dan ook dat de politiek een debat gaat voeren over het toekennen van subsidies. 

Ideologie

"Dat parlementsleden goed hun boterham verdienen, dat vind ik niet slecht, want je moet toptalent kunnen aantrekken. Allen moet dat vanuit de eerste plaats gebeuren vanuit een overtuiging om de maatschappij -naar jouw beeld- beter te maken."

Als parlementsleden niet aan politiek doen vanuit een ideologie, dan stopt het hele verhaal

"Als je naar een cultuur gaat waarin je parlementsleden gaat kopen en zij niet aan politiek doen vanuit een ideologie, dan stopt het hele verhaal, dat is het failliet van de politiek. Niet alleen Open VLD, maar de hele politiek heeft zware schade opgelopen in dit hele dossier", besluit Wouter Verschelden.
 

Beluister het volledige gesprek uit De Ochtend:

Lees meer: