Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Ik zie vooral voordelen aan microdoseren, het helpt je omgaan met stress of angsten, maar zonder bijwerkingen"

ma 18 okt. - 11:03

"De Wereld van Sofie' had het over psychedelica, de effecten en de toepassingen ervan. Een van die toepassingen, die de laatste jaren opgang maakt is microdosering. Dat is het herhaald gebruik, om de twee à drie dagen, van zeer kleine hoeveelheden psychedelica als psilocybine (paddo's) of lsd. Daarbij ervaren gebruikers niet de subjectieve psychedelische effecten (het 'trippen'), maar ze doen het om productiever of creatiever te zijn of omdat het zou helpen tegen aandoeningen als migraine.
microdosis

Hoewel microdosering van pyschedelica in ons land volgens de letter van de wet illegaal is, vind je ook bij ons meer en meer microdosers. Brecht Devoldere zocht een van hen op, hij deed anoniem zijn verhaal:

“Ikzelf microdoseer me met paddenstoelen die psilocybine bevatten. Paddenstoelen die ik zelf kweek.  Ik neem dus een hele kleine dosis: 0,3 gram in plaats van 3 gram. Het geeft me een verhoogde concentratie, ik ben alerter, ik kan beter omgaan met angsten en stress, maar ik trip en zweef niet. Mijn dagelijkse bezigheden, werken, kinderen naar school brengen,.. blijven hetzelfde maar microdoseren helpt me in het sturen van de dag. Veel mensen worstelen met de typische problemen van deze tijd, ervaren nogal wat stress, hollen van het een naar het ander, hebben last van sociale angsten. Sommige van die mensen nemen daar medicatie voor maar veel van die medicijnen, antidepressiva bijvoorbeeld,  hebben nogal wat bijwerkingen. Bij het microdoseren met psychedelica heb je die bijwerkingen niet."

"Het microdoseren verhoogt niet alleen mijn concentratie, maar het helpt vooral het 'calibreren' van mijn emoties, hoe ik door de dag fiets. Ik ben empathischer, kan beter met druk en kritiek omgaan, ik heb meer zelfrelativering. En ik ben niet afgestompt of suf zoals bij het nemen van antidepressiva. Ik ken ook mensen in mijn omgeving die antidepressiva namen maar sinds ze zijn gaan microdoseren daarmee zijn gestopt."

"Vroeger associeerden we psychedelica vooral met hippies, maar ik vind het een Interessante evolutie dat meer en meer het medicinale aspect wordt benadrukt." Het lijkt te mooi om waar te zijn? Zijn er dan geen negatieve aspecten? "Ik ken in mijn omgeving nu 40-50 mensen die aan microdosering doen (van advocaten tot sportmensen), ze hebben eigenlijk alleen positieve ervaringen."

"Mijn oudste zoon heeft ADHD en neemt Rilatine. Dat medicijn helpt hem om beter functioneren, maar ik houd niet van het effect dat het op hem heeft.  Ik geef hem zelf geen microdosissen psychedelica maar als hij oud genoeg is en misschien van de Rilatine af wil, zal ik dat zeker met hem bespreken."

Neurowetenschapper Michiel van Elk die onderzoek doet naar de effecten van pyschedelica, en het boek 'Een nuchtere kijk op psychedelica' schreef, is eerder sceptisch als het op microdosering aankomt. "Als we kijken naar het huidig wetenschappelijk onderzoek dan zien we dat microdosering werkt, maar alleen als placebo.  Mensen voelen zich beter, maar vooral omdat ze er zelf heel hard in geloven dat het hen zal helpen. Omdat de dosis te klein is, maar misschien omdat we dat met het huidige wetenschappelijke onderzoek de effecten heel moeilijk objectief kunnen meten. Overigens is het nog de vraag of je van psychedelica wel echt creatiever wordt,  psychedelica maken je weliswaar meer associatief waardoor je op allerlei inzichten komt, maar ze verminderen tegelijkertijd het analytisch vermogen om van al die associaties de beste te selecteren. Ook voor wat betreft de medicinale werking (bijvoorbeeld bij aandoeningen als adhd), de wisselwerking met andere geneesmiddelen, of de effecten op lange termijn van microdosering is meer en beter onderzoek nodig."

Overigens pleit Michiel van Elk zeker niet voor een volledige legalisering van psychedelica. "Als ik één ding duidelijk wil maken dan is het dat de werking van psychedelica altijd afhangt van de set en de setting waarin deze middelen gebruikt worden. En ook al zou ik het iedereen van harte gunnen om een keer te trippen, er zijn toch echt groepen mensen die deze middelen beter kunnen laten staan. Bijvoorbeeld mensen die een voorgeschiedenis van psychoses hebben. In plaats van legalisering, zou een goed alternatief om de verkoop van psychedelica te reguleren, de introductie van een drugspaspoort zijn. Als je wilt gebruiken moet je een jaarlijkse screening doorlopen bij de huisarts die vaststelt of je lichamelijke conditie goed is en of je op basis van je familie en voorgeschiedenis geen verhoogd risico hebt op psychische aandoeningen.  Met het drugspaspoort dat de huisarts je geeft, kun je bij een speciale trip-apotheek een bestelling doen voor gebruik, die je drie dagen later kunt ophalen. De verplichte drie dagen ‘bedenktijd’ is ingebouwd om ervoor te zorgen dat mensen bewust nadenken over wanneer ze gaan gebruiken, waar ze dat gaan doen en met wie."

Beluister de getuigenis over microdosering via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet