"Ik zou als raadsman van Bart De Pauw gezegd hebben: 'zwijg'"

12 november 2017
Advocaat Jef Vermassen heeft in het Radio 1-programma "Touché" bij Friedl' Lesage kort gereageerd op de zaak-de Pauw. "Ik zou als raadsman van Bart De Pauw gezegd hebben: zwijg. Hij had daar niet mee naar buiten moeten komen. Hij heeft dat gedaan en dat kom nu op zijn hoofd terecht."

Vermassen had het in het twee uur durende "'Touché" onder meer over zijn nieuwe boek, de Bende van Nijvel, zijn kleinkinderen, zijn auto en kunst als troost. Presentatrice Lesage polste de ervaren strafpleiter kort ook naar de zaak-Bart De Pauw. "Als die man schuldig is, dan is het logisch dat hij de gevolgen draagt. Maar neem dat dat niet van die aard is, dan is hij gekruisigd voor het leven."

Vermassen zou de Pauw aangeraden hebben geen verklaringen af te leggen. "Ik heb het even in het nieuws gezien. Dat was wat sukkelachtig. Die man was nerveus, wat zou je willen. Uiteindelijk is dat voor hem een ramp. Er zouden geen fysieke aanrakingen geweest zijn, hoor ik tot nu toe. Natuurlijk stalken mag je niet doen, als het dat al is, dat weten we ook niet."

Vermassen zegt als advocaat dubbel voorzichtig te zijn. "In dossiers waar ik het dossier zelf ken, zie ik hoe mensen onvoorzichtig een opinie vormen die niet gesteund is op de realiteit." De advocaat duidt terloops ook de term stalking: "Als je herhaaldelijk in het privéleven binnendringt en dat leven zwaar gaat verstoren."

Soms moet je slachtoffers over hun schroom heen helpen

Als advocaat voor slachtoffers zou hij hen aanraden naar het gerecht te stappen en een klacht in te dienen. "Ik weet hoeveel schroom mensen hebben, zeker in zedenzaken, om een verklaring af te leggen. Ze zijn bang voor zichzelf, voor hun eigen privacy. Maar ik zou hen overtuigen. Al was het maar om gewetensrust te hebben. Soms moet je slachtoffers over hun schroom heen helpen."

Over de Vlaming die zich niet moeit

Volgens Vermassen zit schroom ook geworteld in de Vlaamse cultuur. "Wij Vlamingen moeien ons niet, waardoor we soms tekortschieten door iets niet aan te geven. Dat zit in ons: véél plezier maken aan de tapkast, maar als het privé wordt... mengen we ons niet."

Vermassen vindt de hashtag #metoo daarom niet slecht. Door te spreken, komen we de waarheid te weten. Hij heeft het wel over "de middenweg vinden", want de slinger slaat over. "Dicht bij die waarheid blijven, zo genuanceerd mogelijk blijven en niet overdrijven", stelt Vermassen.

Bron: vrtnws.be en Touché