"Ik zou hem nog eens willen vastpakken, en zeggen dat het allemaal goed komt"

24 mei 2020
Longarts Eva Van Braeckel sprak in 'Touché' over haar broer die zelfmoord pleegde. Hij was huisarts, zou vandaag 34 geworden zijn en was niet de enige met zo’n verhaal. De zelfmoordcijfers bij artsen liggen een pak hoger door de druk die het beroep met zich meebrengt. "Ik zou hem nog eens willen vastpakken en zeggen dat het allemaal goed komt."

Heb je vragen over zelfmoord of worstel je zelf met donkere gedachten? Neem contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan via het gratis nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

 

“Ik had het absoluut voelen aankomen dat het niet goed ging, maar toch dacht ik niet dat dit het resultaat zou zijn. Dat is vaak het verhaal bij een zelfmoord, dat je pas achteraf ten volle beseft hoe diep iemand zat”, vertelt ze in Touche.

“Een jaar voor zijn dood kreeg hij een oproep tijdens zijn wachtdienst voor een probleem waarvoor hij oordeelde dat een huisbezoek niet nodig was. Een pijnstiller was genoeg en de patiënt kon de dag nadien langsgaan bij de dokter.”

“Niet veel later diende een familielid een klacht in bij de orde van artsen tegen haar broer. Een proces dat uiteindelijk een jaar aansleepte. Uiteindelijk heeft het hem als jonge arts erg ontwricht. Hij was 26, en pas afgestudeerd.”

Er trof hem geen enkele schuld, dat stond ook op papier. Toch is hij zes dagen later uit het leven gestapt

“Aan het einde van dat jaar kwamen ze tot de conclusie dat er hem geen enkele schuld trof. Dat stond ook op papier. Zes dagen later is hij uit het leven gestapt.”

Faalangst

“Tijdens dat jaar merkte ik dat hij steeds verder en verder van ons verwijderd geraakte en dat hij het heel moeilijk had om daarmee om te gaan. Zijn relatie was afgesprongen, hij was alleen en ik denk dat hij zich enorm eenzaam moet gevoeld hebben, ondanks het feit dat hij een grote vriendenkring had”.

“Opmerkelijk was dat hij er nooit met zijn vrienden over heeft gesproken. Hij wou niet willen falen en rond zo’n proces hangt veel schaamte.”

Arts in Nood

“De Orde der Artsen heeft het project Arts in Nood opgericht, want mijn broer is geen alleenstaand geval. Zelfmoordcijfers bij artsen zijn altijd al hoog geweest.”

Helaas zijn er toch nog af en toe studenten die uit het leven stappen

“In de faculteit proberen we er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Door mentorsessies volgt iedere arts een tiental studenten op doorheen de volledige opleiding, in de hoop dat bepaalde problemen vroegtijdig opgevangen kunnen worden. Maar helaas zijn er toch nog af en toe studenten die uit het leven stappen.”

Schuldgevoelens

“Als nabestaande van een zelfmoord zal je ongetwijfeld geconfronteerd worden met schuldgevoelens. Voor mij is het ook belangrijk geweest om dat ergens ook te erkennen en mijn eigen verantwoordelijkheden niet uit de weg te gaan. Had ik meer kunnen doen? Ja, ik denk dat dat altijd kan, en ik kan er maar vrede mee nemen door dat bij mezelf te durven benoemen.”

Had ik meer kunnen doen? Ja, maar ik denk dat dat altijd kan.

“Mijn broer en ik waren twee handen op één buik. We hebben uren samen doorgebracht, veel gepraat,... Hij was iemand die heel humoristisch kon zijn, maar ook heel altruïstisch was. Niets was hem te veel.”

“In het jaar dat hij het zo moeilijk had ging ik ‘s avonds bij hem eten. Toen we klaar waren wou hij per se naar een film kijken, The Straight Story van David Lynch. We zijn er naar beginnen kijken, maar eigenlijk wou ik de hele tijd met hem praten.”

“Een aantal jaren geleden heb ik de moed gehad om die film uit te kijken. Ik heb gehuild, want hij wou er zo veel mee zeggen. Het gaat over twee broers die honderden kilometers van mekaar verwijderd zijn. Ze zijn allebei ziek. De ene broer reist doorheen Amerika op een grasmaaier om zijn broer toch nog te kunnen zien.”

Ik zou hem nog eens willen vastpakken, en zeggen dat het allemaal goed komt

"Als ik nog eens op een grasmaaier naar mijn broer zou kunnen gaan zou ik het sowieso doen. Ik zou hem nog eens willen vastpakken, en zeggen dat het allemaal goed komt. Het is toch echt niet nodig geweest."

Beluister de volledige uitzending:

Lees ook: