"Ik had het zo jammer gevonden dat die kennis over planten verloren ging"

9 augustus 2021
Radio 1
We kennen Machteld Timmermans als actrice uit verschillende producties op televisie en op de planken, maar naast haar acteercarrière heeft Timmermans ook een passie voor planten en hun helende werking.

Al van kinds af aan had Timmermans een fascinatie voor de natuur. "Toen ik in de lagere school zat trok ik al met mijn kruidengidsje de wei in om te kijken welke plantjes er allemaal stonden. Ik was ook enorm gefascineerd door bloemen en wou altijd alles mee naar huis nemen. Zo kwam ik altijd met enorme boeketten bloemen naar huis, tot ergernis van mijn ouders," vertelt Timmermans

Nieuwe carrière

Tijdens haar carrière als actrice kwam de verbinding met de natuur meer op de achtergrond. Maar ondertussen heeft Timmermans ervoor gekozen om zich om te scholen tot herborist. Haar diploma heeft ze bijna op zak: "Ik moet mijn eindwerk nog schrijven en verdedigen, voor de rest heb ik al mijn examens, taken en bereidingen afgewerkt. Ik ben er al aan bezig , maar ik heb nog wel wat werk."

De motivatie om de passie uit haar jeugd te volgen, kwam er na het overlijden van haar grootmoeder. "Mijn grootmoeder kende zoveel van planten. Vroeger waren mensen meer betrokken bij de natuur en hadden ze veel meer kennis over wat goed was voor welk kwaaltje. Ze gaf haar kennins ook door aan mij, maar ik heb dat nooit genoteerd. Ik had het zo jammer gevonden dat die kennis verloren ging en ik wil dat ook zelf doorgeven aan mijn kinderen en misschien ooit kleinkinderen." 

Bekijk ook: