"Ik zou mijn eigen kinderen niet aanraden om muzikant te worden"

12 mei 2019
Hendrik Willemyns van muziekband Arsenal is een vrije geest, een dromer en een vechter. Zo bleek uit 'Touché'.

“Als kind wou ik astronaut worden, en die grenzen ben ik blijven opzoeken”, vertelt Willemyns. “Maar kritisch zijn blijft belangrijk. Dat heb ik ontwikkeld in mijn periode als monteur bij Woestijnvis. Zelfs op een begrafenisceremonie kan ik kritiek hebben.”

In zijn nieuwste project, Birdsong, komen film, muziek en poëzie samen. Zijn film speelt zich af in Japan en gaat over een meisje die het probeert te maken in de muziekbusiness. “Er zijn minder en minder mogelijkheden voor jonge muzikanten om het te maken. In Japan komen aspirant-muzikanten zelfs in prostitutie terecht.”

Voor talentenshows heeft hij het niet. “Die zijn er niet in geïnteresseerd om dromen van jonge muzikanten te verwezenlijken. Ze runnen gewoon een bedrijf dat op entertainment draait. Na het snelle succes, gaapt de afgrond."

Je verkracht toch niemand omdat je geen liefde krijgt?

In zijn puberteit was hij zelf een vechter, iemand die niet goed om kon met autoriteit. “Na de scheiding van mijn ouders ontstond een soort machtsvacuüm. Ik rebelleerde zwaar, stal in winkels. Ik had geen goede naam.”

Gelukkig was daar het festival van Torhout Werchter, bijna in zijn achtertuin. “Er openbaarde zich een mogelijkheid om op een podium te staan. Maar van thuis uit hadden ze me afgeleerd om veel te dromen. Mijn opleiding montage aan het Rits bleek wel een goede voedingsbodem om die dromen toch te laten leven.” Later stampte hij de band Arsenal uit de grond en werd hij daarmee succesvol.

Gele hesjes

Het nieuws rond de gele hesjes raakt Willemyns. "Niet gehoord worden is een probleem. Ik begrijp dat. Maar het stoort het enorm dat ze het prachtige Parijs kapotmaken. Je verkracht toch niemand omdat je geen liefde krijgt?"

Zijn eigen business, de muziek, staat ook niet stil. De technologie verandert alles. “Ik zou het mijn eigen kinderen niet aanraden om muzikant te worden. Het probleem is dat er veel te veel mensen denken dat ze muzikant kunnen worden. Het is makkelijker dan ooit om muziek uit te brengen, en door dat overaanbod zakt de muziekindustrie in. Mensen met talent gaan het daar niet gaan zoeken. Bovendien kopiëren bands elkaar enkel maar.”

Drugs

Waarin gelooft hij? “Dat we geconnecteerd zijn met alles. De grote kwantumfysici zeggen dat ook. Mensen als Einstein beschrijven bijna een metafysisch gevoel als ze naar het allerkleinste kijken.”

Willemyns is een enorme lezer, en maakt zelf ook veel notities. “Daar hoort alcohol bij, ja. Ik hou ervan om alleen te drinken. Maar ik ben me bewust van mijn verslavingsgevoeligheid.”
Hij heeft ook een drugsverleden. Het hoorde bij een vorm van escapisme. “Maar kinderen krijgen veranderde alles. Toen stopte ik.”

Door ongevallen was hij twee keer bijna dood. “Mijn idee over de dood is helemaal veranderd. Ik ben er veel relaxter over. Maar ik zou graag nog iets teruggeven aan de wereld, iets groters dan gewoon een goede plaat. En stiekem… droom ik er nog altijd van om astronaut te worden.”

Lees ook