“Ik zou nooit een knuffel geven aan een mannelijke collega”

21 maart 2018
Martine Reynaers, CEO van Reynaers Group, heeft veel aandacht voor gelijkheid in haar bedrijf. Er is plaats voor verschillende religies, opvattingen en geaardheden. Zelf probeert ze een voorbeeld te geven in haar gedrag en uitstraling.

Reynaers Group, vroeger bekend als Reynaers Aluminium, streeft naar respect op de werkvloer. Volgens CEO Martine Reynaers is het voor elke leidinggevende belangrijk een voorbeeldfunctie te hebben. “Ik ben altijd zeer attent geweest dat er geen vermoeden is van belangenvermenging of voorkeursbehandeling,” zegt ze.

Partners van medewerkers

Martine Reynaers is er zich van bewust dat ze een onberispelijk gedrag moet hanteren. Ze heeft ook altijd veel aandacht besteed aan de partners van haar mannelijke medewerkers. Ze wilde absoluut geen vermoeden creëren van grensoverschrijdend gedrag naar haar medewerkers toe.

Als jonge manager reisde Reynaers heel veel met mannelijke collega’s en sommige partners waren daar mogelijk niet zo blij mee waren. “Ik vond het belangrijk dat ik de partners leerde kennen en dat er een band van vertrouwen was,” zegt ze.

Het is belangrijk dat er een vertrouwensband is met de partners van mijn werknemers.

Partners werden altijd al betrokken bij de activiteiten van het bedrijf. Alle leidinggevenden gaan in april naar Berlijn, en de partners zijn ook uitgenodigd. “We beseffen dat de partners een belangrijke rol kunnen vervullen op vlak van engagement van de werknemers naar het bedrijf toe,” vertelt Reynaers. Daarom zal ze bijvoorbeeld nooit een knuffel geven aan een mannelijke collega.

Reynaers groep heeft een vertrouwenspersoon die kordaat optreedt als er incidenten zijn. Het bedrijf onderneemt dan actie indien nodig. Dat gaat om een gesprek, een verwittiging en soms ook ontslag.

Reynaers heeft altijd veel respect gekregen in het bedrijf, op een slechte vrouwonvriendelijke mop na. Benieuwd naar die slechte mop? Luister dan hieronder naar het interview.