“Illegale downloadsites aanpakken is dweilen met de kraan open”

2 februari 2017
De koepelvereniging voor de Belgische film-, muziek- en video-industrie (BEA) trekt naar de rechter tegen internetproviders Proximus, Telenet, Brutélé en Nethys. De vereniging wilt dat de internetproviders de toegang tot negen illegale streaming- en downloadsites blokkeert.

Om dat te laten gebeuren, moeten de internetproviders een gerechtelijke bevel krijgen van de handelsrechtbank van Brussel. De rechtbank moet immers bevestigen dat het om illegale streaming -en downloadsites gaat.

Sommige internetproviders blokkeren al de toegang tot een paar illegale downloadsites zoals The Pirate Bay. “Helaas is het letterlijk dweilen met de kraan open. Zodra een site van het net wordt gehaald, verschijnen er nieuwe sites die hetzelfde aanbieden of worden er proxyservers gecreëerd om toch toegang te krijgen tot die verboden site,” legt technologiejournalist Eric Beeckmans uit.

Beeckmans begrijpt dat consumenten niet altijd beseffen dat ze illegaal streamen of downloaden. “Er bestaan zoveel apps en sites die zich profileren als quasi-legale dienst.”

Of de maatregel werkelijk een oplossing zal bieden, is nog maar de vraag. Toch vindt Beeckmans het een duidelijk signaal naar de consument: “Als consument moet je beseffen dat piraterij gewoonweg niet kan.”

Radio 1 Select