"Illegale migratie stoppen, zoniet loopt het fout af voor iedereen"

16 juni 2018
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beschouwt het als een van de grootste verdiensten van zijn partij dat ze extreemrechts in Vlaanderen klein heeft gekregen. Net daarom vindt hij het belangrijk om illegale migratie een halt toe te roepen. In een interview in het Nieuwsblad toont hij zich persoonlijk voorstander van het Australische model: wie probeert om Europa illegaal binnen te komen, zou automatisch het recht op asiel verliezen.

"Ik zou graag willen dat illegale migratie wordt gestopt, want dat loopt echt fout af voor iedereen", zegt staatssecretaris Theo Francken in "De afspraak op vrijdag". Daarin ging hij in debat met Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, en Bob Pleysier, oud-directeur van Fedasil.

Maar niet alles is bikkelhard. "We mogen onze ogen en harten niet sluiten voor de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog", verwijst hij naar de toestand in Syrië. "We moeten meer échte vluchtelingen legaal binnenvliegen. Dat mag van mij méér en ruimhartiger zijn als we stoppen met illegale migratie." Daarnaast is hij zeker niet tegen meer geld voor opvang in eigen regio.

We moeten meer échte vluchtelingen legaal binnenvliegen. Dat mag van mij méér en ruimhartiger zijn als we stoppen met illegale migratie

De staatssecretaris maakt zich geen illusies: de illegale migratie volledig tegenhouden zal niet kunnen. "Je kan ze wel stremmen en drama's vermijden zoals op de Middellandse Zee", luidde het in "De afspraak". In een interview met Het Nieuwsblad zaterdag haalt Francken enkele persoonlijke voorstellen aan. Zo is hij zelf voorstander van de Australische aanpak in Europa: wie probeert om illegaal Europa binnen te geraken, zou automatisch het recht op asiel verliezen. 

"Eén: wie illegaal per boot het land probeert binnen te raken, wordt teruggestuurd en krijgt geen asiel. Ze komen op een zwarte lijst te staan en komen Australië niet meer binnen. Sinds dat systeem bestaat, zijn er geen doden meer. Ik wil de slechte opvangcon­dities daar niet kopiëren - er moet meer geld worden geïnvesteerd in die centra - maar wel het principe: illegale migratie mag niet meer beloond worden. Anders stopt het nooit. Twee: meer echte vluchtelingen binnenvliegen met hervestigingsprogramma's van de UNHCR (de vluchtelingenvleugel van de VN) vanuit vluchtelingenkampen in de regio van conflicten. Zoals we nu al doen. De VN selecteert die vluchtelingen zelf."

Hij zegt in de krant ook dat Europa geen opvangplícht heeft voor mensen die homo zijn of politiek vervolgd worden. "Het is toch niet zo dat we alle homo's of anderen die worden bedreigd in Europa moeten opvangen? De conventie van Genève gaat over het niet verwijderen van ­bepaalde mensen. Maar we hebben geen actieve opvangplicht. Pas wanneer je op ­Europees grondgebied bent is dat zo."

We komen met een duidelijk en eendrachtig standpunt

Het gaat dus om persoonlijke voorstellen van Francken, hij spreekt in de krant niet namens de regering. Dat er geen eensgezind regeringsstandpunt over migratie is, betwist hij in "De afspraak": "We zullen met een duidelijk en eendrachtig standpunt komen." Erg concreet wordt hij niet, want hij houdt het bij de drie punten die premier Charles Michel (MR) eerder ook al naar voor schoof: betere bewaking van de buitengrenzen, akkoorden proberen te maken met landen in Noord-Afrika en een akkoord proberen te zoeken over interne verdeling van asielzoekers in de EU.

Als N-VA'er vind ik het een van onze grootste verdiensten dat we extreemrechts hebben klein gekregen in Vlaanderen, en dat zou ik graag nog lang zo houden

Zijn migratiebeleid beschouwt Theo Francken als cruciaal. "Als N-VA'er vind ik het een van onze grootste verdiensten dat we extreemrechts hebben klein gekregen in Vlaanderen, en dat zou ik graag nog lang zo houden", zegt hij. Waarom vindt hij dat? "Dat zijn verloren stemmen aan de verkeerde kant van de democratie."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Radio 1 Select