Imke Courtois bestelde een online DNA-test: "Vals gevoel van veiligheid"

23 oktober 2019
© Radio 1
Je DNA, voedselallergieën of zelfs je stoelgang laten analyseren… Vroeger ging je hiervoor naar de huisarts, nu kan je het allemaal zelf doen. Je vindt op het internet honderden medische zelftests die je kan bestellen, geleverd aan huis. Maar hoe betrouwbaar zijn die tests? Imke Courtois, Doruntina Islamaj en Peter Brems bestelden elk een test en zochten het uit.

Heb je het borstkankergen? Heb je hoogtevrees? Wat is je kans op Alzheimer? Welke aandoeningen kan je overdragen op je kinderen? Dat kan je allemaal te weten komen via een DNA-test die je online kan bestellen.

"Vals gevoel van veiligheid"

Imke Courtois bestelde zo'n DNA-test, en ging met de resultaten naar kliniekhoofd medische genetica Bettina Blaumeiser. "Ik was blij dat er stond dat ik geen borstkankergen had. Maar zij zei me dat enkel de twee meest voorkomende mutaties in mijn DNA werden getest. Maar er zijn er nog 198 andere!" Dat geeft dus een vals gevoel van veiligheid. Want wat als je op basis van de test beslist om de komende jaren nooit meer een mammografie en dergelijke te laten nemen? "Dat is eigenlijk wel gevaarlijk."

"We betichten de mensen zeker niet van valse testen of quatsch" benadrukt Courtois in 'De Ochtend', "maar je mag gewoon niet denken dat het een soort van bijbel is."

Hekel aan 'kauwende geluiden'

Enkele resultaten klopten alvast niet voor Courtois. Zo heeft ze misofonie: ze heeft een hekel aan 'kauwende geluiden', maar dat bleek niet uit de test. De test vertelde haar ook dat ze angst heeft om voor een grote groep mensen te praten. "Dat vond ik heel vreemd."

Meer weten? Bekijk het gesprek met Imke Courtois in 'De Ochtend':

Bekijk ook de video van VRT NWS:

Ook Doruntina Islamaj en Peter Brems bestelden elk een test (gericht op voedselallergieën en stoelgang). Die video's vind je binnenkort ook op het Youtubekanaal van VRT NWS

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: