Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Immuuntherapie bij meer soorten kankertumoren: het medicijn werkt, de terugbetaling niet

wo 14 aug. - 5:24

Zo’n 200 Belgen die lijden aan een specifieke vorm van maag- en darmkanker en zouden kunnen geholpen worden met immuuntherapie moeten allicht nog 1 à 2 jaar wachten tot ze die terugbetaald zouden kunnen krijgen.
© Pixabay

Vorige week trokken artsen aan de alarmbel. Voor een beperkt aantal kankers wordt immuuntherapie (een methode waarbij het eigen afweersysteem wordt gebruikt als wapen tegen kanker) terugbetaald. Maar die therapie levert ook goede resultaten bij àndere kankers, zoals bij 5% van de maag-en darmkankers. Die toepassing is nog niet geregistreerd en wordt dus ook niet terugbetaald. De criteria van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zijn zo strikt dat die voor kleinere groepen patiënten moeilijk haalbaar zijn.  De 2 fabrikanten van dit soort geneesmiddelen hebben hun dossier niet ingediend of teruggetrokken. Intussen kunnen meer dan 200 patiënten per jaar in ons land niet worden geholpen.

Wat is er aan de hand?

In dit geval gaat het over patiënten met een specifiek soort tumor in het spijsverteringsstelsel, tumoren met afwijkingen op hun DNA, de zogenoemde microsatelliet instabiliteit.  Deze tumoren worden goed herkend door ons afweersysteem. Klinische studies wereldwijd hebben aangetoond dat immuuntherapie in dit geval goed werkt. Patiënten hebben minder bijwerkingen dan bij chemo, de tumoren worden in vele gevallen kleiner en blijven dat, of verdwijnen helemaal. Dat wordt internationaal erkend.

Kankerbehandelingen evolueren snel

“Het gaat hier over kleinere groepen patiënten, met name patiënten met een MSI tumor. Microsatelliet instabiliteit is een afwijking op het DNA van de tumor. Dit soort tumoren zie je in een paar percentages van maag- en darmstelselkankers, maar bijvoorbeeld ook in baarmoederkanker. “We behandelen de kenmerken van de tumor ongeacht de plek waar die is ontstaan. Kankers met die MSI zijn goed behandelbaar met immuuntherapie, zegt dokter Jeroen Dekervel, specialist in kankers van het maag- en darm stelsel aan het UZ Leuven.

Terugbetaling

Maar artsen kunnen dit medicijn nog niet aan iedereen geven: het kost 7.000 euro per maand en wordt niet terugbetaald. “Voor patiënten is dit een ernstig probleem,” zegt Dekervel. Zonder goedkeuring op Europees niveau is er geen terugbetaling mogelijk op nationaal niveau.

De Amerikaanse Federal Drug Agency keurde de toepassing al goed in 2017, ook in Zwitserland wordt de therapie hiervoor officieel gebruikt. In de Europese Unie moet dat groen licht komen van het EMA.  En dat is er nog niet. Bij navraag bleek dat er momenteel zelfs geen aanvraag loopt.

Meer weten? Beluister het interview met dokter Jeroen Dekervel in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet