Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Implant Files": Bijna 4.000 incidenten met implantaten in vijf jaar, overheid maakt ze niet bekend

ma 26 nov. - 4:57

De afgelopen vijf jaar heeft de Belgische overheid 3.798 rapporten gekregen over incidenten met implantaten, zoals heupprotheses, pacemakers en hartpompen. Maar de incidenten worden in België niet publiek gemaakt, zo blijkt uit een onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, waaraan ook de Belgische media Knack, De Tijd en Le Soir deelnamen. Volgens het consortium waken in België slechts een vijftigtal ambtenaren over de veiligheid van een half miljoen implantaten.
Een röntgenfoto van de borstkas met een pacemaker.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat eerder onder meer met de berichten over LuxLeaks en de Panama Papers naar buiten kwam, werkte met meer dan 250 journalisten uit 36 landen aan het dossier van de "Implant Files". De journalisten klopten aan bij hun overheden en lanceerden openbaarheidsverzoeken om inzage te krijgen in bestuursdocumenten.

Uit die gegevens blijkt dat het Belgische Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) tussen januari 2013 en juli 2018 3.798 incidentrapporten van implantaatfabrikanten kreeg - tand- en borstimplantaten zijn daarbij niet meegeteld. De incidenten kunnen uiteenlopen van slechte etiketteringen, fouten in de gebruiksaanwijzing tot zware technische mankementen die patiënten in gevaar brengen.

Sinds 2013 kreeg het FAGG ook lucht van 72 incidenten met implantaten waarbij de patiënt overleden is, zo meldt het consortium. Bij drie incidenten is met een "grote waarschijnlijkheid" besloten dat het overlijden van de patiënt gelinkt was aan het implantaat.

FAGG: "Gebrek aan middelen"

De journalisten klagen aan dat de overheid ervoor kiest om de incidenten met implantaten niet publiek te maken.

"We willen het publiek ook niet onnodig angst aanjagen", reageert Hugues Malonne, directeur-generaal van de FAGG-afdeling Post Autorisation. "In een ideale wereld zouden we een aantal gegevens publiceren met daarbij een nota die de nodige uitleg geeft. Maar dat zou een kolossaal werk zijn. We gaan ermee akkoord dat het FAGG patiënten beter zou kunnen informeren. Helaas ontbreekt het ons aan middelen om dat te doen."

Volgens het consortium werken bij het FAGG 43 specialisten specifiek op implantaten, bij het RIZIV gaat het nog eens om 9 mensen. Dat betekent dat slechts een vijftigtal overheidsfunctionarissen in ons land toezien op de veiligheid van een half miljoen implantaten.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat er volgend jaar 14 ambtenaren bij het FAGG bijkomen om implantaten op te volgen.

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet