Importeur van mondmaskers: "Chinese overheid legt nu ook strengere regels op"

14 april 2020
©Macau Photo Agency (via Unsplash.com)
De Chinese overheid controleert sinds kort veel strenger op medische mondmaskers die vanuit China naar het buitenland worden geëxporteerd. "De Chinese overheid heeft vorige week plots beslist dat enkel bedrijven die een licentie hebben voor het vervaardigen van medisch materiaal nog mondmasker mogen uitvoeren", zegt Kris Erard van Belscan, een bedrijf uit Lokeren dat al jaren mondmaskers importeert uit China.

De mondmaskers die in ons land ingevoerd worden vanuit China voldoen niet altijd aan de strenge normen. Dat komt omdat er de laatste tijd heel veel nieuwe spelers op de markt gekomen zijn, die niet altijd aan de regels voldoen.

"Vroeger importeerden we zo'n 200.000 à 300.000 mondmaskers per jaar en nu miljoenen per week", zegt Kris Erard in 'Nieuwe Feiten'. "Wij hadden ons voorgenomen van bij het begin van de crisis om alleen maar te werken met fabrikanten waar we al decennia mee samenwerken."

"We kunnen ons geen enkel risico veroorloven, niet alleen op gebied van kwaliteit en veiligheid, maar ook financieel. Stel dat je met goederen ter waarde van 1 miljoen euro aan de douane staat en die worden afgekeurd, dat is een ramp."

Wij worden geconfronteerd met allerlei problemen die we vroeger nooit hadden

"Op dit moment wordt het aanbod bij onze vaste leveranciers beperkt. Wij worden overspoeld door andere Chinese bedrijven die ook mondmaskers maken. Dat is zeer riskant. De controles in België zijn erg streng en er zijn strenge regels."

Volgens Erard heeft de Chinese overheid vorige week plots beslist dat alle producten die voor medische doeleinden gebruikt kunnen worden, enkel afkomstig mogen zijn van bedrijven die een licentie hebben om medische producten te maken. "De nieuwe maatregel is meteen in voege getreden. Alle bedrijven die die licentie niet hebben, kunnen niet meer exporteren naar Europa. Dat heeft een enorme invloed op de markt", zegt Erard.

Toch zijn er volgens hem nog altijd voldoende mondmaskers te vinden. "De druk op de markt wordt groot, maar wij vinden nog altijd redelijk voldoende aanbod", zegt hij. "De Chinese overheid maakt nu een strenge selectie, maar de maskers moeten nog atijd door de keuringen hier ook geraken."

Ik vind het heel erg dat die dienst en minister De Backer de voorbije week zoveel kritiek kregen

Er is veel veranderd voor de importeurs van mondmaskers de afgelopen maanden. "Wij worden geconfronteerd met allerlei problemen die we vroeger nooit hadden. Zo komen bestellingen niet aan of raken ze zoek onderweg. Je moet ook alles vooraf betalen. Bij sommige zendingen sturen we iemand mee om de goederen te bewaken."

Kris Erard werkt ook nauw samen met de taskforce van minister De Backer die beschermingsmateriaal naar België probeert te krijgen. "Die mensen werken keihard, ze zijn zeven dagen op zeven bereikbaar. Onze attesten en certificaten worden direct onderzocht, binnen de paar uur krijg je een antwoord en hakken ze knopen door. Daar zitten competente mensen bij die echt wel indrukwekkend zijn. Ik vind het heel erg dat die dienst en minister De Backer de voorbije week zoveel kritiek kregen."

Beluister hieronder het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: