Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Urineverlies: behandeling is doeltreffender dan luiers

vr 9 nov. - 9:21

Mensen met urineverlies of incontinentie grijpen al te snel naar luiers, terwijl er ook een behandeling bestaat voor hun probleem.
Reclame suggereert dat 'verbandjes' discreet zijn, maar ze lossen niets op.

In ons land hebben naar schatting 400.000 volwassenen last van incontinentie. Ongeveer een vierde van hen krijgt daarvoor een zogenoemde forfait. Dat is een bedrag (165 of 506 euro) waarmee ze zichzelf kunnen helpen. Maar het KCE heeft vastgesteld dat het geld meestal gebruikt wordt om luiers en andere beschermingsmiddelen te kopen, terwijl er ook behandelingen bestaan die luiers overbodig maken.    

Zorgverstrekkers pleiten schuldig

Ronny Pieters is voorzitter van de Belgische vereniging van verpleegkundigen in de urologie (Urobel) en werkt als gespecialiseerd verpleegkundige in het UZ Gent. Als mede-auteur van het rapport was hij vanochtend te gast in 'De Ochtend'. "Mensen die urine verliezen, beseffen vaak niet dat ze een medisch probleem hebben", vertelde hij daar. "Als zorgverstrekkers hebben we daar zelf schuld aan, omdat we de mensen daar onvoldoende op wijzen."

Mensen die urine verliezen weten vaak niet dat ze een medisch probleem hebben. We hebben daar zelf schuld aan.

"Incontentie duidt op een verzwakking van het lichaam. Maar heel wat mensen die urine verliezen beseffen dat niet. Ze laten zich sturen door reclame die suggereert dat verbandjes discreet zijn en het probleem oplossen. Maar ze lossen niets op. Ze laten mensen alleen maar met hun probleem voortleven. En dat probleem wordt erger hoe langer een behandeling uitblijft. Uit ervaring weten we dat mensen gemiddeld 12 jaar met hun probleem blijven rondlopen vooraleer ze hulp zoeken."   

Het belang van een juiste diagnose

Volgens Pieters is incontentie meestal te genezen. En als er vroeg wordt ingegrepen, dan kan dat zelfs zonder medicatie of chirurgie. "Met kine, of bewegingstherapie, kunnen al heel wat mensen geholpen worden. Maar het belangrijkste is dat mensen de juiste diagnose laten stellen, zodat we de onderliggende oorzaak van hun probleem kennen. Zo kunnen we hen het best helpen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet