Indiana Jones in Sheffield

27 augustus 2016
Marit Van Cant, archeologe aan de VUB en universiteit van Sheffield
Deze zomer praten we in Bonus met Vlaamse wetenschappers die hun brood verdienen in het buitenland. En die even weer in het land zijn voor vakantie. Deze week: Marit Van Cant, archeologe aan de universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië en aan de VUB

Indiana Jones zal altijd de bekendste (fictie-)archeoloog zijn, al staat Marit Van Cants werk daar ver van af. "Ik doe vooral opgravingen in België, Engeland en Italië. Dan graaf ik bijvoorbeeld naar resten van het oude Rome, of zoek ik laat-hellenistische sporen van steden of heiligdommen", vertelt Van Cant. "Een ander belangrijk deel van mijn werk zijn menselijke skeletten. Veel mensen noemen dat luguber, maar het intrigeert toch."

Dat bewees een project dat Van Cant vorig jaar deed in Deinze. Ze moest er ruim 90 skeletten onderzoeken. Een karwei waarvoor ze de lokale bevolking inschakelde. "Die skeletten moesten gereinigd worden, dus lanceerde ik een oproep voor vrijwilligers. Het werd een enorm succes: we moesten zelfs een wachtlijst aanleggen omdat er te veel kandidaten waren."

Een skelet is luguber en intrigerend tegelijk

Van Cant is vooral actief aan de VUB, maar spendeert één semester per jaar in Sheffield. De stad heeft een universiteit met reputatie op vlak van archeologie én het is een fijne stad. "In de jaren '80 waren er economisch harde tijden, maar er werd intussen weer veel geïnvesteerd. Het is een heel aangename stad: de stadskern is hernieuwd, er zijn 250 parken en er zijn meerdere bomen per inwoner.", Aldus Van Cant.