Infectiologe Erika Vlieghe: "Iedereen voelt aan dat de situatie uit de hand aan het lopen is"

5 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Professor Erika Vlieghe vindt dat er snel een nieuwe informatiecampagne moet komen over het coronavirus. Volgens Vlieghe weten veel mensen die nu ziek zijn bitter weinig over de gevaren van coronapandemie en de maatregelen die we moeten volgen. Die onwetendheid en ons onaangepaste gedrag vertaalt zich de afgelopen weken in sterk stijgende cijfers.

Gemiddeld ruim 2.000 besmettingen, met pieken boven de 3.000 vorige week. De coronacijfers liegen er niet meer om: “Als je de trends op de langere termijn bekijkt, zie je dat het een grote stijgende lijn is”, stelt infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) vast.

Een aantal weken geleden merkten ze dat al bij de huisartsen, maar nu trekken ook de ziekenhuizen aan de alarmbel, omdat steeds meer COVID-patiënten moeten worden opgenomen. “Dat zet een enorme druk op de ziekenhuizen”, zegt professor Vlieghe.

Blussen

Om te voorkomen dat die druk op termijn onhoudbaar zou worden, moet er worden ingegrepen. “Als je huis in brand staat, moet je wel iets doen”, zegt Vlieghe. De vraag is wat. Daarover moet goed nagedacht worden, voegt de professor eraan toe.

Vlieghe is één van de experten die nadenken over nieuwe maatregelen: als lid van de Celeval adviseert ze de overheid. In opdracht van de Nationale Veiligheidsraad is ze op dit moment een zogenoemde barometer aan het uitwerken, waarbij afhankelijk van het niveau van de epidemie een set van maatregelen wordt genomen.

Communicatie

Daarbij moet communicatie één van de speerpunten worden, vindt Vlieghe. “We krijgen heel erg de indruk dat heel veel mensen die nu ziek zijn weinig kennis hebben van de coronapandemie en de maatregelen.”

Veel mensen zien door het bos van de maatregelen de bomen niet meer.

Vlieghe: “Veel mensen zien door het bos van de maatregelen de bomen niet meer, zijn het coronavirus als een ver-van-mijn-bedshow beginnen te zien en zijn het de laatste weken heel erg beginnen te relativeren.”

Daardoor zijn vele mensen verkeerdelijk beginnen te denken dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen “en heeft men het leven hervat”. Maar nu is het virus er dus weer. “Daarom moeten we beginnen met een nieuwe, straffe campagne op poten te zetten om te proberen mensen te bereiken die we niet gemakkelijk bereiken”, stelt Erika Vlieghe voor.

Contacten beperken

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (SP.A), adviseerde gisteren al om onze contacten te beperken tot drie personen (buiten ons gezin). Nu mogen we buiten ons gezin nog nauwe contacten onderhouden met vijf personen.

Wat vindt professor Vlieghe van het advies van de minister? Ze zegt dat dat cijfer niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Het stond ook al in ons Celeval-rapport dat je bij code oranje je nauwe contacten moet beperken tot 3. En bij code rood moet het verder beperkt worden.”

Het valt nu af te wachten wanneer de barometer die Vlieghe met de Celeval aan het uitwerken is, wordt goedgekeurd en gepresenteerd door de Nationale Veiligheidsraad.

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: